Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 09:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά

Την απόφαση να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, καθώς οι θυγατρικές της εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές σε μετρητά, ενώ απειλείται η ασφάλεια των εργαζομένων και της περιουσίας των ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τράπεζα δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές θυγατρικές, μετά από εντολή της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο όπως διαβεβαιώνεται τα επίπεδα των κεφαλαίων και η ποιότητα του ενεργητικού της επαρκούν για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς όλους τους καταθέτες.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, η Sberbank αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αγορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου αντιμετώπισαν μη φυσιολογικές εκροές μετρητών και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων τους.

Οι αποφάσεις της Δύσης για την απομόνωση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν κυρώσεις στην κεντρική της τράπεζα και τον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε ήδη διατάξει το κλείσιμο του ευρωπαϊκού βραχίονα της Sberbank, αφού προειδοποίησε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας εξαιτίας της εξάντλησης των καταθέσεών της.

Η Sberbank, η οποία δραστηριοποιείται στην Αυστρία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία μεταξύ άλλων, διέθετε περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη αξίας 13 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποχώρηση δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελβετία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News