Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 10:26
BUSINESS & FINANCE

Η ελβετική «βόμβα» των 278 δισ. δολαρίων

Η ελβετική «βόμβα» των 278 δισ. δολαρίων

Από προσθετικά ποδιών έως ακουστικά βαρηκοΐας. Οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Ελβετία και αφορά τον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας κινδυνεύει να μείνει εκτός των ευρωπαϊκών αγορών, βάζοντας μία «βόμβα», η οποία -εφόσον εκραγεί- θα στοιχίσει 278 δισ. δολάρια.

Κι αυτό, διότι οι Ελβετοί παραγωγοί από τις 26 Μαΐου δεν θα μπορούν να εξάγουν ελεύθερα τα προϊόντα τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα τεθούν σε καθεστώς «τρίτης χώρας», υπαγόμενοι σε μια σειρά εμπορικών περιορισμών.

Πρόκειται για ακόμη ένα «επεισόδιο» της εν εξελίξει εμπορικής διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Βέρνης, οι οποίες προς ώρας δεν έχουν καταφέρει να «γεφυρώσουν» την απόσταση που τις χωρίζει, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νέα, ενιαία συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις.

Η «καρδιά» του προβλήματος αφορά το «πλαίσιο συμφωνίας» για την απλοποίηση των εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. – Ελβετίας. Με λίγα λόγια, το πλαίσιο για την επί μακρόν παράταση της πρόσβασης της Βέρνης στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., η οποία θα αφορά σχεδόν τα πάντα -από το εμπόριο έως τη μετανάστευση.

Το εν λόγω πλαίσιο, όμως, συναντά σημαντικές αντιστάσεις στην Ελβετία, καθώς τα αρκετά κόμματα ανησυχούν ότι η χώρα θα απολέσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, οι εργατικές ενώσεις φοβούνται μια αύξηση των εισροών ξένων εργατών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των «πλουσιοπάροχων» μισθών.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αντιδράσεων, η κυβέρνηση της Βέρνης μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει το «πλαίσιο συμφωνίας», με τις Βρυξέλλες -ως μοχλό πίεσης- να μην ανανεώνουν τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία παραπέμπει έντονα στις επίπονες και πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους της αποχώρησης από την ενιαία αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, συμμετέχει κανονικά στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών), όπως και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτεστάιν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News