Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 08:41
BUSINESS & FINANCE

Αυστραλία: Αμοιβαία επωφελής μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.

Αυστραλία: Αμοιβαία επωφελής μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.

Μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Αυστραλίας και της Ε.Ε. θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Νταν Τίχαν, καθώς η Καμπέρα προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία μετά την ακύρωση ενός συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα η Αυστραλία ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ, καθώς σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η ακύρωση του συμβολαίου εξόργισε η οποία προχώργσε σε ανάκληση των πρεσβευτών της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γαλλία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι εφικτό να συναφθεί συμφωνία με την Αυστραλία. Ωστόσο ο Τίχαν κάλεσε σήμερα την Ε.Ε. να προχωρήσει με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τονίζοντας ότι αυτή «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών». «Η Ε.Ε. θα τη χρησιμοποιήσει ως μέσο για να ενισχύσει την παρουσία της στον Ινδικό- Ειρηνικό διότι κατανοεί ότι η περιοχή αυτή έχει σημαντικό οικονομικό βάρος», πρόσθεσε.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών Αυστραλίας – Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας προγραμματίζεται στις 12 Οκτωβρίου. Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου εκτίμησε πως οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας. Ωστόσο η δυσφορία της Ε.Ε. ήταν εμφανής χθες όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σε συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε: «Για εμάς η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News