Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eταιρεία δίνει συμβουλές για το πώς οι εργαζόμενοι θα βρουν… αλλού δουλειά

Eταιρεία δίνει συμβουλές για το πώς οι εργαζόμενοι θα βρουν… αλλού δουλειά

Η περικοπή θέσεων εργασίας και οι απολύσεις ουδέποτε ήταν εύκολη υπόθεση. Έτσι, ένας από τους «γίγαντες» της αυτοκινητοβιομηχανίας αποφάσισε να κάνει ευκολότερο το έργο του, δίνοντας συμβουλές στους εργαζόμενους για το πώς θα βρουν… αλλού δουλειά! 

Ο λόγος για τη Stellantis NV, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η οποία υπό τη σκέπη της βρίσκονται οι μάρκες Peugeot, Chrysler, Opel, Citroen, Dodge, Fiat, Lancia, Jeep, Maserati κ.α. 

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος παραγωγής, η διοίκηση αποφάσισε να μειώσει το εργατικό δυναμικό. Αλλά αντί για απολύσεις, έκανε κάτι άλλο. Έστειλε μαζικά emails στους εργαζόμενους με συμβουλές για το πώς θα βρουν νέες θέσεις εργασίας. 

Επρόκειτο για συμβουλές σχετικά με το πώς να φτιάξουν ένα ωραίο βιογραφικό, αλλά και ευρύτερες συμβουλές καριέρας. 

«Δεν είναι ένας καλός τρόπος για να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους σου να δουλέψουν σκληρά για την εταιρεία» τόνισε η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Christine Virassamy. «Μας ζήτησαν ουσιαστικά να φύγουμε».  

Η ασυνήθιστη προσπάθεια της Stellantis μαρτυρά την πίεση που δέχεται ο διευθύνων σύμβουλος, Carlos Tavares, προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος του Ομίλου. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων, μόνο στη Γαλλία οι αποχωρήσεις εργαζόμενων μπορούν να φθάσουν έως και τις 10.000 έως τα τέλη του 2025. 

Όπως και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, η Stellantis προσπαθεί να μεταβεί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Αλλά αυτό απαιτεί να «θυσιαστούν» μερικοί από τους 300.000 εργαζόμενους του Ομίλου.  

Εξάλλου, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι απλούστερα στην παραγωγή και απαιτούν λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τα συμβατικά. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας, πάντως, διαβεβαίωσε ότι η αποστολή των emails αφορά μόνο όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν εθελοντικά.  

Κίνητρα για εθελοντική αποχώρηση δεν δίνονται μόνο στη Γαλλία, όπου η εταιρεία απασχολεί 45.000 άτομα, αλλά και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν 50.800 εργαζόμενοι του Ομίλου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ

5+1 σημάδια ότι είναι ώρα να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας

Δύο στα τρία βιογραφικά έχουν αυτό το λάθος: Συνήθως «κόβονται» αμέσως

Συνέντευξη για δουλειά: Τι απαντώ σε επτά «δύσκολες» ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News