Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 11:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Έκκληση στους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής να αυξήσουν την παραγωγή τους

ΙΕΑ: Έκκληση στους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής να αυξήσουν την παραγωγή τους

H Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στην αγορά πετρελαίου, εάν διοχετεύουν περισσότερο αργό, διαμήνυσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία είναι οι δύο πετρελαιοπαραγωγοί με τη μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και γι΄αυτό θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που βαίνουν συνεχώς μειούμενα και έχουν ωθήσει τις τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, κλιμακώνοντας και τον πληθωρισμό. 

«Οι κίνδυνοι αυτοί, που έχουν ευρείας κλίμακας οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να περιοριστούν, εάν οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βοηθούσαν στην αύξηση της προσφοράς», αναφέρει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της. 

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των δύο παραπάνω χωρών θα μπορούσε να μειωθεί στα 2,5 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και σε μικρότερο βαθμό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Μία επιτυχής έκβαση των διεθνών διαπραγματεύσεων με το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις ανοίγοντας το δρόμο για την Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές της και να αποσυμφορήσει τη στενότητα στην προσφορά, σημειώνει η ΙΕΑ, διοχετεύοντας πίσω στην αγορά περί τα 1,3 εκατ.βαρέλια ημερησίως. 

Η προσφορά και η ζήτηση αναμένεται να ισορροπήσουν στο πρώτο τρίμηνο, όμως στο δεύτερο τρίμηνο η αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε πλεόνασμα, αναφέρει η Τόριλ Μποσόνι, επικεφαλής του τμήματος της IEA για τις αγορές πετρελαίου. Η ανάγκη αποκατάστασης των συνεχώς μειούμενων πετρελαϊκών αποθεμάτων, που στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό επταετίας, σημαίνει ότι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον είναι απίθανο να υπάρξει υπερπροσφορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Αναζητούνται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου  

ΙΕΑ: Στρώνουμε το δρόμο προς μία κλιματική καταστροφή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News