Green Economy Παρασκευή 14/01/2022, 14:40
GREEN ECONOMY

ΙΕΑ: Στρώνουμε τον δρόμο προς μία κλιματική καταστροφή

ΙΕΑ: Στρώνουμε τον δρόμο προς μία κλιματική καταστροφή

Κατά 6% αυξήθηκε το 2021 η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρισμό αφενός λόγω της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα lockdown, αφετέρου λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), το κοκτέιλ αυτών των δύο συγκυριών ανέβασε και τις τιμές της ενέργειας, αλλά και την εκπομπή αέριων ρύπων σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Ιδίως στην Κινα, η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτροδότηση εκτοξεύθηκε κατά 10% το 2021.

Τα παραπάνω στοιχεία της έκθεσης αποτελούν μία τραγική προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη, όπως τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol.

ΙΕΑ: Στρώνουμε τον δρόμο προς μία κλιματική καταστροφή-1

Ο ρόλος της ηλεκτροδότησης παίζει ήδη βέβαια κεντρικό ρόλο στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πολλές είναι οι χώρες που σχεδιάζουν ή εφαρμόζουν ήδη σχέδια για αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων και προωθούν για παράδειγμα την ηλεκτροκίνηση στους δρόμους.

Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση εξακολουθεί να παράγεται κατά κύριο λόγο από σταθμούς που αξιοποιούν λιγνίτη ή φυσικό αέριο και όχι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΙΕΑ, η παραγωγή των ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροδότησης αυξήθηκε κατά 6%. Ωστόσο παράλληλα, η παραγωγή από άνθρακα ενισχύθηκε το 2021 κατά 9% λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά και της εκτόξευσης των τιμών φυσικού αερίου, που το κατέστησαν λιγότερο προσιτό.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 7%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό. Τα προηγούμενα δύο έτη όμως, οι εκπομπές ακολουθούσαν πτωτική πορεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαδοχικά σοκ από τους λογαριασμούς ρεύματος – Το ύψος της επιβάρυνσης

IEA: Ένας ευθύνεται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου

McDonald’s: «Πράσινο» κατάστημα στη Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News