Green Economy Τρίτη 18/05/2021, 15:51
GREEN ECONOMY

ΙΕΑ: Τέλος στα project πετρελαίου, αν θέλετε οικονομία μηδενικού άνθρακα

ΙΕΑ: Τέλος στα project πετρελαίου, αν θέλετε οικονομία μηδενικού άνθρακα

Οι επενδύσεις σε νέα project ορυκτών καυσίμων θα πρέπει άμεσα να λάβουν τέλος, εάν ο κόσμος θέλει όντως να πετύχει τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Αυτό επισημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργεια (ΙΕΑ), ζητώντας παράλληλα την επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και προτείνοντας «χειρόφρενο» στις πωλήσεις αυτοκινήτων κινητήρων καύσης έως το 2035. 

Η IEA εξηγεί πως είναι καθοριστικής σημασίας το να μεταβούμε σε μία οικονομία μηδενικού άνθρακα προκειμένου να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ βιομηχανικής εποχής επίπεδα- να πετύχουμε δηλαδή τον στόχο που ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού του 2015. 

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία πριν από λίγο καιρό και προτείνουν τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο μισό έως τα τέλη της δεκαετίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν θέσει επίσημο στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050 και αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις δεσμεύονται να κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση. 

Ωστόσο η IEA πιστεύει πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη δέσμευση αυτή, παρά μόνο εάν σταματήσουν τις νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Για να επιτευχθούν οι στόχοι απαιτούνται «σεισμικές» αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος παράγει και καταναλώνει ενέργεια, σημειώνει η IEA.

Μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μόνο η Δανία (μικρός παραγωγός για τα παγκόσμια στάνταρντς) έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δώσει τέλος σε νέα project εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογανθράκων. Κάτι αντίστοιχο έχουν υποσχεθεί η Γαλλία και η Νέα Ζηλανδία, με την δική τους πρωτοβουλία να έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News