Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 15:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Ένας ευθύνεται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου

IEA: Ένας ευθύνεται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την κρίση στο φυσικό αέριο και το πλήγμα που δημιουργεί στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Χωρίς ενδοιασμούς, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, o Fatih Birol, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους: «Υπάρχουν ισχυρά σημάδια σύσφιξης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας. Οι ελλείψεις στα αποθέματα αυτή τη στιγμή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Gazprom».

O Birol τόνισε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά επιλέγει να βάζει πλαφόν στις πωλήσεις παρά τις υψηλές τιμές. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το μήνα ή άλλως ένα επιπλέον φορτίο LNG καθημερινά.

Παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που σημειώθηκαν στις τιμές φυσικού αέριου και ενέργειας τους τελευταίους μήνες, οι παραδόσεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας, οι παραδόσεις είναι μειωμένες κατά 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA. Ο Birol μάλιστα σημείωσε ότι η Μόσχα έβαλε πλαφόν στις παραδόσεις, ενώ αντίθετα άλλοι προμηθευτές της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία, η Αλγερία ή το Αζερμπαϊτζάν τις έχουν αυξήσει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την Gazprom να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πράγματι τα αποθέματα ενισχύθηκαν, ωστόσο δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηπείρου.

«Παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι η Gazprom εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει βάσει συμβολαίων μακράς διάρκειας, μείωσε τις άμεσες (spot) πωλήσεις στην Ευρώπη παρότι οι τιμές βάσει των μακροπρόθεσμων συμβάσεων της Gazprom είναι πολύ χαμηλότερα από τις τωρινές τιμές, τόνισε ο Birol.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρώπη δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία στις γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου ως προς την ασφάλεια παροχής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: 1 τρισ. δολάρια ο «λογαριασμός» της ενέργειας φέτος στην Ευρώπη

ΗΠΑ: Κορυφαία δύναμη παγκοσμίως στις εξαγωγές LNG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News