Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 18:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητούνται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Αναζητούνται 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Κενό 200 εκατ. βαρελιών δημιουργήθηκε στην αγορά πετρελαίου το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα το περασμένο έτος τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 600 εκατ. βαρέλια, αλλά η IEA υπολογίζει πως η μείωση θα έπρεπε να ανέρχεται στα 400 εκατ. βαρέλια.

Παρότι μπορεί πράγματι να υπάρξει διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων και της πραγματικής κατάστασης, τα 200 εκατ. βαρέλια δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα αποθέματα μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, σημαίνει πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύσφιξη στην αγορά πετρελαίου σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, το κενό που δημιουργήθηκε ενδέχεται να οφείλεται στην εσφαλμένη καταγραφή της ζήτησης ή της παραγωγής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μηνιαία αναφορά σχετικά με την αγορά πετρελαίου επηρεάζει τις κινήσεις των επενδυτών, που προσπαθούν να εκτιμήσουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

«Δείχνει την δυσκολία των τελευταίων δύο ετών για έγκυρη ανάλυση και πρόβλεψη της προσφοράς και της ζήτησης. Το πάθημα έγινε μάθημα και θα βελτιώσει το έργο του 2022 και θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε καλύτερα την αγορά μας», ανακοίνωσε η ΙΕΑ.

Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα  όσον αφορά τις κινήσεις του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες ποσόστητες πετρελαίου που δεν καταγράφονται εκτός του ΟΟΣΑ, ιδίως στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το ηφαίστειο που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση 10.000 χλμ

Κομισιόν: Η ενέργεια θα παραμείνει ακριβή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News