Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Shell: Αλλάζει το όνομά της και φεύγει από την Ολλανδία

Ιστορική αλλαγή από τον ενεργειακό κολοσσό

Shell: Αλλάζει το όνομά της και φεύγει από την Ολλανδία

Σε μια ιστορική αλλαγή προχωράει η Royal Dutch Shell Plc, η οποία ανακοίνωσε τη μεταφορά της έδρα της στο Λονδίνο και τη διαγραφή του «Royal Dutch» από την επίσημη ονομασία της. 

Οι εν λόγω τροποποιήσεις συνιστούν απόρροια της σημαντικής επιδείνωσης των σχέσεων της διοίκησης με την Ολλανδία, η οποία αποτελεί τη μαμά – πατρίδα της εταιρείας. 

Με τις ισορροπίες να βρίσκονται σε εύθραυστο σημείο, ο ευρωπαϊκός κολοσσός αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική και διοικητική έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Λονδίνο (από τη Χάγη της Ολλανδίας).

Είχε προηγηθεί η απόφαση του ολλανδικού συνταξιοδοτικού ταμείου ABP για πώληση όλων των μετοχών που διατηρεί στη Shell -και στις υπόλοιπες πετρελαϊκές εταιρείες. 

Τον Μάιο δε, δικαστήριο της Χάγης είχε καλέσει τον ενεργειακό κολοσσό να περιορίσει ταχύτερα και αμεσότερα (κατά 45% έως το 2030) τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε μια απόφαση – σταθμό στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Υπενθυμίζεται ότι η Shell είχε μετεγκατασταθεί μερικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2005, χάρη στην ενοποίηση της Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij και της Shell Transport & Trading.

«Η Shell ενημέρωσε την κυβέρνηση χθες. Είμαστε δυσαρεστημένοι με αυτή την εξέλιξη. Λυπούμαστε που θέλει να μεταφέρει τα κεντρικά στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Stef Blok. 

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της διοίκησης στις 10 Δεκεμβρίου, όταν και συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευσης στο Ρότερνταμ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Η εταιρεία που μολύνει τον πλανήτη όσο και η… Ρωσία

Shell: Ακτιβιστής επενδυτής αγοράζει μερίδιο και ζητά τη διάσπαση της εταιρείας

Σε υψηλό 13 ετών το ρευστό στις εταιρείες του «Big Oil»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News