Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 22:00
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

CEOs κορυφαίων ενεργειακών: «Ναι» στο πετρέλαιο αλλά με νέες τεχνολογίες και χαμηλούς ρύπους

CEOs κορυφαίων ενεργειακών: «Ναι» στο πετρέλαιο αλλά με νέες τεχνολογίες και χαμηλούς ρύπους

Tην ανάγκη για περισσότερο πετρέλαιο τις επόμενες δεκαετίες υπογράμμισαν κορυφαία στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια που πραγματοποιείται στο Χιούστον με επίκεντρο τις μελλοντικές τεχνολογίες και τις στρατηγικές χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Τα διευθυντικά στελέχη των πετρελαϊκών κολοσσόων Exxon Mobil, Saudi Aramco και Halliburton υποστήριξαν όλα την ανάγκη συνέχισης παράδοσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, παρότι ο πλανήτης
μεταβαίνει σε καθαρότερα καύσιμα.

Η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα ανέκαμψε απότομα το 2021, με τη ζήτηση για φυσικό αέριο να έχει ήδη επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα, ενώ για το πετρέλαιο να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019. Καθώς η ζήτηση έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι οικονομίες στην Ευρώπη και στην Ασία βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να αυξήσουν τα καύσιμα είτε να περιορίζουν τη ζήτηση. 

«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία χαοτική ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμιν Νάσερ. «Δεν υπάρχει μία σωστή στρατηγική μετάβασης. Και εάν δεν καλύψουμε αυτά τα
κενά στη στρατηγική μετάβασης, το χάος μόνο θα ενταθεί», προσέθεσε. 

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ειδικά αυτές που εδρεύουν στην Ευρώπη, περιορίζουν την εξερεύνηση και την παραγωγή σε μια προσπάθεια μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. 

Ο Αντερς Οπεντάλ, διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής Equinor είπε ότι οι εταιρείες ενέργειας έχουν μεν ευθύνη να μειώσουν τις εκπομπές αλλά και να παρέχουν ενέργεια. «Θα χρειαστούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για πολλά ακόμη χρόνια, αλλά με μειωμένες εκπομπές», είπε.

Η Exxon αποκάλυψε τα σχέδιά της να πετύχει μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές της στη λεκάνη Πέρμιαν των ΗΠΑ έως το 2030, παρότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς. 

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν για την καθαρή ενέργεια, δίδοντας έφμαση στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών καυσίμων για τους καταναλωτές. «Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι πρώτες Ενέργειας των ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θα «σταθεί εμπόδιο» απέναντι στις εταιρείες που επιθυμούν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει πλήρως. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι έχουν προσιτή, αξιόπιστη και ανθεκτική ενέργεια», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News