Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή το ενεργειακό κραχ: Νέο ιστορικό υψηλό στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Απειλή το ενεργειακό κραχ: Νέο ιστορικό υψηλό στο φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η οικονομία της Ευρώπης, ενόσω οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι τιμές (φυσικού αερίου) ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 20%, μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη και τη Γαλλία. 

Flows into Germany's Mallnow drop to zero

Η εν λόγω κίνηση είχε ως αποτέλεσμα η Γηραιά Ήπειρος να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από τρίτες χώρες και να στραφεί στη λύση του βρόμικου πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να κρατήσει τους διακόπτες ανοιχτούς. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, συμβάλλουν στη διατήρηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, κάτι που αναγκάζει πολλές βιομηχανικές μονάδες είτε να μειώνουν την παραγωγή είτε να κλείνουν προσωρινά. 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν είναι τυχαίο ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης βρέθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (4,9%). 

Η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται, μάλιστα, την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Γηραιά Ήπειρο -δύο παράγοντες που επισκιάζουν τις προοπτικές της οικονομίας 

Το κόστος δε, από τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες (logistics) έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίας να βιώνουν σημαντικές καθυστερήσεις στις παραλαβές αναγκαίων υλικών, κάτι που βάζει «φρένο» στην παραγωγή. 

«Δεν είναι μόνο το κόστος της ενέργειας, έχουμε και όλα αυτά τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες» επιβεβαιώνει η Anne-Sophie Corbeau, αναλύτρια ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. 

«Η κατανάλωση τροφής και θέρμανσης είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τη θέρμανση, και ίσως έχουν πρόβλημα και με την τροφή, επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά ακριβαίνουν. Όλα γίνονται λίγο πιο ακριβά» σπεύσει να περιγράψει. 

Νέο άλμα στην τιμή του αερίου 

Τα μελλοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και κατά 25% σήμερα, καθώς οι ροές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μηδενίστηκαν, καθώς εκτράπηκαν προς την Πολωνία. 

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, η οποία αναγκάζεται να αποσύρει μέρος της πυρηνικής ενέργειας, τα συμβόλαια φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 26%.

European benchmark rise to record 

Αποτέλεσμα ήταν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ορυκτών καυσίμων να σπεύσουν να αναπληρώσουν το κενό, προκειμένου να αποφευχθεί ο «μπελάς» των διακοπών ρεύματος. 

Στις αρχές του 2022, υπολογίζεται ότι το 30% της πυρηνικής ενέργειας της χώρας θα έχει τεθεί εκτός δικτύου. Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται έτι χειρότερα, αν λάβουμε υπόψη ότι η Γερμανία σκοπεύει να κλείσει άμεσα το 50% των πυρηνικών αντιδραστήρων. 

Οι ενεργειακές ελλείψεις, οι οποίες μεγεθύνονται από τη χαμηλή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΕΠ), οδηγούν την Ευρώπη στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

German Wind Power Plunge

Όμως, με τη Ρωσία να κρατάει κλειστές τις στρόφιγγες του αερίου και τη ζήτηση να αυξάνεται διαρκώς εξαιτίας του χειμώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση προδιαγράφεται δυσοίωνη για τους επόμενους μήνες.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρισμός: «Χιονιάς» και στην ενέργεια – Σε νέα ρεκόρ οι τιμές

Κομισιόν: Προτείνει την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερα μέτρα στήριξης – Ποιους αφορά και πώς θα εφαρμοστούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News