Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:34
BUSINESS & FINANCE

Η Renault προχωρά σε 4ήμερη εργασία για 13.000 εργαζόμενους

Στόχος η μείωση του κόστους εργασίας

Η Renault προχωρά σε 4ήμερη εργασία για 13.000 εργαζόμενους

Τον περιορισμό της εργάσιμης εβδομάδας κατά μία ημέρα αποφάσισε η Renault για περίπου 13.000 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η μείωση των πωλήσεων Ι.Χ. κατά σχεδόν 20% οδήγησε σε ζημιές τον ισολογισμό του 2020.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να δίνει ρεπό κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες εργαζόμενους έως τουλάχιστον τα μέσα Αυγούστου. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα καταβάλλει τέσσερα ημερομίσθια την εβδομάδα, περιορίζοντας σημαντικά τις δαπάνες.

Από την πλευρά τους, οι 13.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι επηρεάζονται από το μέτρο, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους, καθώς το «χαμένο» ημερομίσθιο θα πληρώνεται από το κράτος.

Η γαλλική εταιρεία δε, δεν αποκλείεται να προβεί στη λήψη και νέων μέτρων, όπως κλείσιμο εργοστασίων και περικοπών χιλιάδων θέσεων εργασίας, έχοντας ως βασική επιδίωξη την επιστροφή στην κερδοφορία.

Ωστόσο, το περιβάλλον για τις αυτοκινητοβιομηχανίες μόνο ευοίωνο δεν είναι, καθώς πέραν των περιοριστικών μέτρων και της καθίζησης της κατανάλωσης, οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές ελλείψεις σε μικρο-τσιπς, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή των οχημάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News