Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο 

HΠΑ: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο 

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κινήθηκαν πτωτικά τον Δεκέμβριο, σε έναν μήνα που η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων παραδοσιακά ευνοεί το λιανικό εμπόριο, κάτι που πέρυσι όμως δεν ίσχυσε, με την έλλειψη σε προϊόντα και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον να λειτουργούν ανασταλτικά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατα 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να εμφανίζονται διχασμένες, καθώς έκαναν λόγο από υποχώρησή τους κατά 2% έως άνοδό τους έως και 0,8%. 

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών φαγητών, η πτώση των λιανικών πωλήσεων ήταν ακόμη μεγαλύτερη κατά 3,1%. 

Η επιβράδυνση των πωλήσεων θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει τον λεγόμενο εποχιακό παράγοντα, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αφαιρέσει τις εποχιακές διακυμάνσεις από τα δεδομένα. Η υποχώρηση του εποχικού παράγοντα ήταν πιο εμφανής στην κατηγορία των διαδικτυακών πωλήσεων.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανάγκασαν τους Αμερικανούς να προβούν στις εορταστικές τους αγορές από τον Οκτώβριο, κάτι που επηρέασε την πορεία των λιανικών πωλήσεων, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τα σημερινά στοιχεία. 

Μπορεί η εικόνα από το λιανικό εμπόριο τον περασμένο μήνα να μην έστειλε αισιόδοξα μηνύματα, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται εφησυχασμένοι υποστηρίζοντας ότι η επίδοση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο ήταν τέτοια που να εξασφαλίζει ότι η αμερικανική οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2021 είχε μια ισχυρή πορεία.  

Οι λιανικές πωλήσεις αποτελούνται κυρίως από τα αγαθά, με τις υπηρεσίες όπως της υγείας, η εκπαίδευση, η διαμονή σε ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και τα μπαρ να αποτελούν το υπόλοιπο μέρος των καταναλωτικών δαπανών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News