Business & Finance Παρασκευή 31/12/2021, 12:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «τυράκια» από τον Ερντογάν προς τους Τούρκους καταθέτες

Νέα «τυράκια» από τον Ερντογάν προς τους Τούρκους καταθέτες

Νέα μέτρα προκειμένου να πείσει τους Τούρκους να επαναφέρουν τα χρήματά τους σε λίρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία προσπαθεί να βάλει ένα stop στη συνεχή συναλλαγματική αιμορραγία.  

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα άλλαξε τη μέθοδο καθορισμού των τιμών, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αποδόσεων των προστατευόμενων καταθέσεων σε λίρες, με απώτερο στόχο την ανακοπή των πτωτικών τάσεων του εγχώριου νομίσματος. 

Εν ολίγοις, το conversion rate (χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων) θα καθορίζεται πλέον με βάση τις ισοτιμίες που ανακοινώνονται σε έξι διαφορετικές ώρες της ημέρας -αντί για μια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Αντίστοιχες αλλαγές θα εφαρμοστούν και για τις αποδόσεις των καταθέσεων που συνδέονται με την τιμή του χρυσού. 

Όλα τα παραπάνω επέρχονται μόλις δύο εβδομάδες μετά τα μέτρα θωράκισης που ανακοίνωσε ο «Σουλτάνος», με στόχο την ανάκαμψη του εγχώριου νομίσματος και την αύξηση των καταθέσεων σε λίρες.  

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα συγκαταλέγεται και η δέσμευση για αποζημίωση όσων έχουν καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα, εφόσον η πτώση της λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες.  

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, χάρη σε αυτά μέτρα της κυβέρνησης, η λίρα κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών του 2021, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται στο 43%. 

Και πάλι, όμως, το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να διαθέτει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. 

Η πτώση, άλλωστε, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε το κύμα μειώσεων στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, παραμένει άνω του 30%, δείγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην στρατηγική της Τουρκίας για μια οικονομία με φθηνό νόμισμα, υψηλό πληθωρισμό και μεγάλη ανάπτυξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Σε επενδύσεις, αγορά εργασίας και παραγωγή εστιάζει η Τουρκία

Τουρκία: Πώς απετράπη το σχέδιο διάσωσης της λίρας

Το μεγάλο κόλπο του Ερντογάν: Πώς αύξησε τα επιτόκια χωρίς να τα αυξήσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News