Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Σε επενδύσεις, αγορά εργασίας και παραγωγή εστιάζει η Τουρκία

Ερντογάν: Σε επενδύσεις, αγορά εργασίας και παραγωγή εστιάζει η Τουρκία

Η Τουρκία δεν θα ξαναεπιχειρήσει να ελέγξει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε παράλληλα ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας επιβλήθηκαν απλώς για τη σταθεροποίηση της λίρας.

Στο σημερινό διάγγελμα που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν συνευρεθεί με οικονομικούς και ακαδημαϊκούς συμβούλους προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε: «Αφήσαμε στην άκρη την κλασική θεωρία των οικονομικών που ελέγχει τον πληθωρισμό μέσω υψηλών επιτοκίων δανεισμού». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πλέον η Τουρκία εστιάζει στην επέκταση της οικονομίας μέσω επενδύσεων, μέτρων στοχευμένων στην αγορά εργασίας, μέσω ενίσχυσης της παραγωγής και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ανακάμπτει η λίρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της γειτονικής έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες μειώσεις του επιτοκίου αναφοράς από τον Σεπτέμβριο κατ’ εντολή του Ερντογάν. Η αντισυμβατική στρατηγική οδήγησε τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, καθώς έχασε τουλάχιστον το 50% της αξίας της. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην πολιτική του, υποσχόμενος ότι θα μετατρέψει την Τουρκία σε επενδυτικό προορισμό μέσω χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

Ωστόσο, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε μία σειρά πρωτοφανών για την τουρκική οικονομία μέτρων, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη του νομίσματος. Η λίρα ανέκτησε ένα μέρος της αξίας της, ωστόσο σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου έχει υποχωρήσει περίπου 26%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Οι τράπεζες «συντηρούν» το ράλι της λίρας

Το μεγάλο κόλπο του Ερντογάν: Πώς αύξησε τα επιτόκια χωρίς να τα αυξήσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News