Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 17:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Οι τράπεζες «συντηρούν» το ράλι της λίρας

Τουρκία: Οι τράπεζες «συντηρούν» το ράλι της λίρας

Σε επεμβάσεις των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας οφείλεται το ξέφρενο ράλι που σημειώνει τις τελευταίες ημέρες η λίρα και όχι τόσο στις υποσχέσεις που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, από την αρχή της εβδομάδας οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Τουρκίας πουλούν δολάρια με ασταμάτητο ρυθμό, δίνοντας ώθηση στο τουρκικό νόμισμα μετά τις ανακοινώσεις του Ερντογάν.

Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε ξένα νομίσματα μειώθηκαν κατά 6 δισ. δολάρια μόνο την Δευτέρα και την Τρίτη. Παράλληλα, τα αποθεματικά των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών της Τουρκίας συρρικνώθηκαν κατά 3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι επεμβάσεις των τραπεζών ήταν «έντονες» και έγιναν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σημειώνεται πως η λίρα ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας, ανακτώντας τουλάχιστον το 50% της αξίας της. Πρόκειται για το ταχύτερο ράλι που έχει σημειωθεί στο νόμισμα από το 1983.

To ράλι αυτό σημειώθηκε αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι σχεδιάζει μία σειρά από μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος για την προστασία των αποταμιεύσεων από τις διακυμάνσεις του νομίσματος.

Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους καταθέτες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων ξεπεράσει τα επιτόκια τα οποία υπόσχονται οι τράπεζες, είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πώς απετράπη το σχέδιο διάσωσης της λίρας

Οι υποσχέσεις του Ερντογάν εκτοξεύουν τη λίρα – Θα κρατήσει το ράλι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News