Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Πώς απετράπη το σχέδιο διάσωσης της λίρας

Τουρκία: Πώς απετράπη το σχέδιο διάσωσης της λίρας

Σχέδια επί χάρτου είχε καταστρώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ερντογάν σε περίπτωση που το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας επιδεινωνόταν. Ωστόσο η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου και η αλλαγή πλεύσης του νομίσματος άφησαν τα σχέδια αυτά μόνο στη θεωρία και όχι στην πράξη, καθώς πλέον η λίρα έχει καλύψει σημαντικό μέρος από τις απώλειες που υπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου ενισχύεται πλέον του 3,6%, με την ισοτιμία να έχει φθάσει στο 11,6100.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ισοτιμία άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό στο 18,4 και ήταν αυτό το επίπεδο που σήμανε συναγερμό στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιτελείς του υπουργείου ήταν έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση που η ισοτιμία έφθανε στο 19, επίπεδο το οποίο σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, θεωρούν ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη λίρα. 

Οι εξαγγελίες όμως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων ότι με τη συμβολή του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε ότι κέρδος προκύπτει στις καταθέσεις από τα επιτόκια έναντι συναλλαγών με ξένο νόμισμα, ενθαρρύνοντας έτσι τους πολίτες να κρατήσουν τη λίρα και να πουλήσουν δολάρια. 

Μετά τις δηλώσεις αυτές του Ερντογάν, η τουρκική λίρα επιδόθηκε σε ένα απίστευτο ράλι που δεν έχει προηγούμενο καταγράφοντας σε διάστημα τεσσάρων ημερών σχεδόν στο 33%.

Μέχρι την αναστροφή αυτή της πορείας οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος από τις αρχές του έτους είχαν ξεπεράσει το 55%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Οι απότομες διακυμάνσεις της λίρας η υπ΄αριθμόν 1 απειλή για τις τουρκικές επιχειρήσεις

Οι υποσχέσεις του Ερντογάν εκτοξεύουν τη λίρα – Θα κρατήσει το ράλι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News