Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 09:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υποσχέσεις του Ερντογάν εκτοξεύουν τη λίρα – Θα κρατήσει το ράλι;

Οι υποσχέσεις του Ερντογάν εκτοξεύουν τη λίρα – Θα κρατήσει το ράλι;

Συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι της τουρκικής λίρας, έπειτα από το +23% της Δευτέρας, λόγω των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του νομίσματος. 

Πλέον, η άνοδος της λίρας έναντι του δολαρίου από την Παρασκευή ξεπερνά το 40%, καθώς από το ιστορικό χαμηλό των 18,3633 νωρίς τη Δευτέρα, έφτασε στα 11,0990 το πρωί της Τρίτης. Το διήμερο ράλι είναι το μεγαλύτερο από το 1983.

Η τουρκική λίρα εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα, αφότου η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σχεδιάζει μία σειρά από μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος για την προστασία των αποταμιεύσεων από τις διακυμάνσεις του νομίσματος. 

Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους καταθέτες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων ξεπεράσει τα επιτόκια τα οποία υπόσχονται οι τράπεζες, είπε ο Ερντογάν. 

«Ίσως να σηματοδοτεί ότι τα χειρότερα πέρασαν για τη λίρα για την ώρα, εάν το πρόγραμμα μπορέσει να αποκαταστήσει μέρος της εμπιστοσύνης των καταθετών λιανικής», είπε στο Bloomberg ο Todd Schubert της Bank of Singapore. «Όμως, στο τέλος της ημέρας, έως ότου τα επιτόκια να παρέχουν μία αξιόπιστη ‘άγκυρα’ για τον πληθωρισμό, η λίρα θα τείνει να είναι ευμετάβλητη και επιρρεπής σε πιέσεις». 

«Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν μπορεί να βοηθήσουν το νόμισμα, αλλά πιστεύω ότι τελικά είναι ζήτημα αξιοπιστίας και το κατά πόσο οι καταθέτες θα πιστέψουν πως πρόκειται για μία πολιτική που πραγματικά θα εφαρμοστεί», σημειώνει ο Brendan McKenna της Wells Fargo. «Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικοί θεσμοί δεν έχουν μεγάλη αξιοπιστία, επομένως υπάρχουν πολλές προκλήσεις στο να πειστούν οι καταθέτες της λίρας». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Ερντογάν: Το Ισλάμ θέλει χαμηλά επιτόκια

Εάν δεν βρίσκετε Nutella στο σούπερ μάρκετ, θα φταίει ο Ερντογάν

Ερντογάν: Θα ρίξω ξανά τον πληθωρισμό στο 4% (βρίσκεται στο 21,3%)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News