Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απότομες διακυμάνσεις της λίρας η υπ΄αριθμόν 1 απειλή για τις τουρκικές επιχειρήσεις

Οι απότομες διακυμάνσεις της λίρας η υπ΄αριθμόν 1 απειλή για τις τουρκικές επιχειρήσεις

Οι Τούρκοι παραγωγοί λένε ότι η ακραία αστάθεια της λίρας συνιστά για τις δραστηριότητές τους μεγαλύτερη απειλή σε σχέση με τα υψηλά επιτόκια, στον «πόλεμο» που κάνει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στο κόστος δανεισμού σε βάρος της σταθερότητας των τιμών.

Από τα μηχανήματα μέχρι τις συσκευασίες και τις κατασκευές, η τουρκική βιομηχανία πλήττεται εδώ και εβδομάδες από τις άνευ προηγουμένου διακυμάνσεις της λίρας. Το νόμισμα έχει απωλέσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των πιέσεων του Ερντογάν προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, καθώς προσπαθεί να τονώσει την οικονομία και να σταματήσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του 2023.

Η λίρα, το νόμισμα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, κατάφερε να καλύψει μέρος των απωλειών της, αφότου ο Ερντογάν εισήγαγε τη Δευτέρα έκτακτα μέτρα – ουσιαστικά μια συγκαλυμμένη αύξηση των επιτοκίων – σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αστάθεια. 

«Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι υψηλές ή οι χαμηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά η αβεβαιότητα», δήλωσε ο Ahmet Resat Gorur, διευθύνων σύμβουλος της Manas Enerji, που κατασκευάζει εξοπλισμό για επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και ύδρευσης. 

Ο Ερντογάν έχει υποδαυλίσει πολύ αυτή την απρόβλεπτη κατάσταση. Για χρόνια, προσπαθούσε να πείσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λαμβάνουν φθηνότερα δάνεια, ακόμη και σε περιόδους που ο πληθωρισμός ήταν στα ύψη. Ωστόσο, η παρέμβασή του αυτή απέτυχε παταγωδώς, καθώς οι τιμές επιταχύνθηκαν και οι επενδυτές ρευστοποίησαν τουρκικό ενεργητικό.

Τα περισσότερα επιχειρηματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι των συναλλαγματικών ισοτιμιών ξεπερνούν πλέον το αυξανόμενο κόστος δανεισμού ως κύρια πηγή ανησυχία τους – και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει. Το νόμισμα έχει ενισχυθεί περίπου 30% από την Παρασκευή.

Ολα αυτά δεν είναι καλά νέα για την EA Ege Ambalaj, εταιρεία συσκευασιών με έδρα τη Σμύρνη, η οποία ουσιαστικά έχασε 885.000 λίρες (69.000 δολάρια) μετά την αγορά 100 τόνων πετροχημικών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών περιτυλιγμάτων τροφίμων και κολλητική ταινία, μετά τα αλλεπάλληλα ναδίρ του νομίσματος έναντι του δολαρίου.

«Για μένα, μια σταθερή πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι πολύ πιο σημαντική από τα χαμηλότερα επιτόκια, επειδή δανείζομαι μόνο σε μικρά ποσά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. 

Ο Semsettin Bozkurt, ο 50χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας μόνωσης Bosas Group με έδρα την ανατολική Τουρκία, αναφέρει ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν δεν αντιμετωπίζουν τη νομισματική κρίση.

«Τα νέα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από την επάλειψη της πληγής», είπε ο Bozkurt. «Είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις επιχειρήσεις μέσα σε αυτό το χάος. Δεν μπορώ να αγοράσω κάτι με 18 λίρες το δολάριο και μετά να το πουλήσω για 12. Και η λίρα μπορεί να φτάσει τα 25 ανά δολάριο μέχρι να βγάλω τα χρήματά μου», εξηγεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το μεγάλο κόλπο του Ερντογάν: Πώς αύξησε τα επιτόκια χωρίς να τα αυξήσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News