Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 10:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στο κόστος δανεισμού της Τουρκίας: Το σχέδιο του Ερντογάν γυρίζει μπούμερανγκ

Άλμα στο κόστος δανεισμού της Τουρκίας: Το σχέδιο του Ερντογάν γυρίζει μπούμερανγκ

Εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού στην Τουρκία, σε μία ένδειξη ότι το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίξει τα επιτόκια γυρίζει μπούμερανγκ. 

Από τον Σεπτέμβριο, που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Τουρκίας έχει αυξηθεί πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του 24,9% χθες. Η αύξηση είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών των επενδυτών ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υπερβολικά χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν μίας δεκαετίας. 

Άλμα στο κόστος δανεισμού της Τουρκίας: Το σχέδιο του Ερντογάν γυρίζει μπούμερανγκ-1

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια κάποιων τραπεζών δανείων έχουν αυξηθεί έως και στο 35%, έναντι μέσου όρου 21% πριν από την έναρξη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.

Η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού τονίζει τις δυσκολίες που συναντά ο Ερντογάν κατά την εφαρμογή της ανορθόδοξης οικονομικής θεωρίας του. Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τον πληθωρισμό και έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 500  μονάδες βάσης τους τελευταίους τέσσερις μήνες, στο 14%, επιμένοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα τονώσει την ανάπτυξη. 

Όμως, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά ήδη το 21%, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν τις επιπτώσεις. Οι καταθέτες απαιτούν υψηλότερα επιτόκια για τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους και οι επενδυτές τιμολογούν υψηλότερο risk premium, με αποτέλεσμα τα όποια οφέλη από την χαλαρή νομισματική πολιτική να ακυρώνονται. 

«Η Τουρκία έχει παραιτηθεί από τη χρήση των επιτοκίων ως όπλου και η κεντρική τράπεζα έχει χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού», λέει ο Ογκεντάι Τοπκουλάρ  της RAM Capital SA. Η αύξηση του κόστους δανεισμού στην αγορά «είναι φυσικό αποτέλεσμα», προσθέτει. 

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της αυτό το τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές τρέχουν να αγοράσουν δολάρια για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Η πτώση του νομίσματος ανεβάζει το κόστος των εισαγωγών, πυροδοτώντας ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό. 

Ενώ ο Ερντογάν ανακοίνωσε μέτρα για να ανακόψει την πτώση της λίρας, εντούτοις αυτά δεν αποκλιμακώνουν το κόστος δανεισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Spiegel: Παράδεισος για ψώνια για Έλληνες και Βούλγαρους η Τουρκία

Το μεγάλο κόλπο του Ερντογάν: Πώς αύξησε τα επιτόκια χωρίς να τα αυξήσει

Τουρκία: Πώς απετράπη το σχέδιο διάσωσης της λίρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News