Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 18:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Το Ισλάμ θέλει χαμηλά επιτόκια

Ερντογάν: Το Ισλάμ θέλει χαμηλά επιτόκια

Με τη φράση ότι το Ισλάμ θέλει χαμηλά επιτόκια, θέλησε να δικαιολογήσει τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τη λίρα να καταρρέει εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων αποφάσεών του. 

Το νόμισμα της γειτονικής χώρας κατρακύλησε σήμερα στα επίπεδα των 18 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση για 5η διαδοχική ημέρα και χάνοντας περισσότερο από το 50% της αξίας του μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. 

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύθηκε κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης και άγγιξε το 24%, ενώ το κύριο χρηματιστηριακός δείκτης στην Κωνσταντινούπολη δέχθηκε ισχυρό sell off.  

«Τι κάνουμε; Μειώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε κάτι άλλο από εμένα» δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος. «Ως Μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτεί η ισλαμική διδαχή» έσπευσε να προσθέσει. 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά, κατά την οποία ο Ερντογάν επικαλείται το Ισλάμ προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το οξύ πρόβλημα του πληθωρισμού. 

Ο «Σουλτάνος» θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια αποτελούν τον κύριο παράγοντα ενίσχυσης του πληθωρισμού, μια άποψη που έρχεται κόντρα στην επικρατούσα οικονομική θεωρία και που οδηγεί σε εξαύλωση του νομίσματος. 

Προσφάτως δε, ο Ερντογάν παρουσίασε τη νέα οικονομική πολιτική της χώρας, η οποία εδράζεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού και στο φθηνότερο νόμισμα. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, έχει επανειλημμένως «αναγκάσει» την κεντρική τράπεζα σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων (στο 14% από 19% τον Σεπτέμβριο). 

Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού (άνω του 21% τον Νοέμβριο), οι οποίες αφορούν κυρίως τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Θα ρίξω ξανά τον πληθωρισμό στο 4% (βρίσκεται στο 21,3%)

Εάν δεν βρίσκετε Nutella στο σούπερ μάρκετ, θα φταίει ο Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News