Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η κυβέρνηση «τρέχει» – Αυξάνει μισθούς και συντάξεις 

Τουρκία: Η κυβέρνηση «τρέχει» – Αυξάνει μισθούς και συντάξεις 

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Τουρκία, την ώρα που ήδη το σχέδιο του προϋπολογισμού για του χρόνου βρίσκεται για διαβούλευση στο κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση επί του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Reuters, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα, όπως ελάχιστη αύξηση στους μισθούς, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις. 

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωράει σε αυτά τα μέτρα καθώς η τουρκική λίρα έχει καταποντιστεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου, χάνοντας από την αρχή του έτους το ήμισυ της αξίας της. 

Η βύθιση αυτή της λίρας είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προχωράει σε επιπλέον μέτρα, καθώς πέραν της υποτιμημένης λίρας, την τουρκική οικονομία απειλεί να την εκτροχιάσει και ο πληθωρισμός ο οποίος εκτινάχθηκε στο 21,3% τον Νοέμβριο. 

«Ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός και πρέπει να γίνει μια επέκτασή του εξαιτίας των προβλημάτων και των εξελίξεων στην οικονομία. Η κυβέρνηση καταρτίζει ένα προσχέδιο για έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες», όπως σημειώνει αξιωματούχος της κυβέρνησης. 

Παρά τους τριγμούς που δέχεται η λίρα και η τουρκική οικονομία η εικόνα των δημοσιονομικών της Τουρκίας είναι από τις πιο ισχυρές μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, κάτι που αφήνει χώρο στο οικονομικό επιτελείο για την παροχή μέτρων στήριξης. Όπως σημειώνει το Reuters, το έλλειμμα της γείτονος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% τόσο φέτος όσο και το 2022, ενώ υπενθυμίζεται ότι έως το 2016, το έλλειμμα έναντι του ΑΕΠ διαμορφωνόταν πλησίον του 1%. 

Τα σημερινά δημοσιεύματα ωστόσο δεν έχουν βοηθήσει του τουρκικό νόμισμα, καθώς έναντι του αμερικανικού υποχωρεί κατά 3,55% με την ισοτιμία να έχει υπερβεί το 14, στο 14,2905. 

«Υπάρχει χώρος να αυξηθεί το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ. Αυτός ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί. Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σύμφωνα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός όταν λαμβάνονται υπόψη οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, η μίνιμουμ αύξηση των μισθών και άλλα μέτρα στήριξης», αναφέρει στο Reuters η έτερη κυβερνητική πηγή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν;

Τουρκία: Με το «καλημέρα» σε νέο ιστορικό χαμηλό

Τα ψαλίδια του Ερντογάν δεν «σώζουν» τις δημοσκοπήσεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News