Κόσμος Σάββατο 11/12/2021, 18:04
ΚΟΣΜΟΣ

Τα ψαλίδια του Ερντογάν δεν «σώζουν» τις δημοσκοπήσεις

Τα ψαλίδια του Ερντογάν δεν «σώζουν» τις δημοσκοπήσεις

Τις δύο σχεδόν δεκαετίες που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβέρνησε την Τουρκία, διοχέτευσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε γιγάντια έργα υποδομών προκειμένου να εδραιώσει τη λαϊκή υποστήριξη στο πρόσωπό του, ενώ την ίδια στιγμή εδραίωσε την εξουσία του. 

Τώρα μια έκθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα που άνοιξε την Παρασκευή επιδιώκει να προβάλει αυτή την εικόνα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει αρχίσει να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, καθώς η χώρα διέρχεται νομισματική κρίση. 

Στην έκθεση εκτίθενται ψαλίδια τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει σε διάφορες τελετές τα τελευταία 18 χρόνια, τα οποία αφηγούνται την ιστορία εκατοντάδων εγκαινίων σε αεροδρόμια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αυτοκινητόδρομους. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα ψαλίδι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σε μια τελετή στη βόρεια πόλη Ρίζε το 2003 και ένα που χρησιμοποίησε στα εγκαίνια του 36όροφου «Turkish House» στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν έχει «κρατήσει όλα τα ψαλίδια και τις κορδέλες» που χρησιμοποίησε ως ενθύμια αλλά και πειστήρια για το έργο του και τώρα αριθμούν περισσότερα από 800 ζευγάρια, έγραψε η εφημερίδα Yeni Safak. Αυτός ο αριθμός μπορεί ακόμη και να υποτιμά τα πραγματικά νούμερα. Αξιωματούχοι είπαν ότι πολλά έγιναν «με το πάτημα κουμπιών» και έτσι δεν μαζεύτηκαν ψαλίδια, ανέφερε η Hurriyet.

Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος αυτή τη στιγμή με μια προβληματική οικονομία, με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που ξεπερνά το 20% και ένα νόμισμα σε ελεύθερη πτώση. Το Μάιο, αναβίωσε την ιδέα για ένα κανάλι πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια εναλλακτική λύση στα στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης, που θα ένωνε τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι κάτι περισσότερο από μια πρόταση καθώς η Τουρκία αναζητά τρόπους να τη χρηματοδοτήσει.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Τούρκου προέδρου κυμαίνεται αυτή τη στιγμή γύρω στο 39%, κοντά στα επίπεδα ναδίρ που τελευταία φορά καταγράφησαν το 2015, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου από την εταιρεία δημοσκόπησης Metropoll. Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι η αντιπολίτευση Nation Alliance θα κέρδιζε άνετα τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του Ερντογάν σε πιθανές εκλογές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε ακόμη:

Νέο χτύπημα στην Τουρκία – Με υποβαθμίσεις απειλούν οι οίξοι αξιολόγησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News