Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από επικεφαλής του ΝΑΤΟ… κεντρικός τραπεζίτης;

Από επικεφαλής του ΝΑΤΟ… κεντρικός τραπεζίτης;

Από επικεφαλής του ΝΑΤΟ… κεντρικός τραπεζίτης; Γιατί όχι, φαίνεται ότι απαντάει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους υποψήφιους για την ανάληψη της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας. 

«Ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε μαζί μου τον Νοέμβριο και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε η θέση. Με ενδιαφέρει, είναι μια θέση που μου δίνει κίνητρο» επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μιλώντας στο πρακτορείο NTB. 

Η θέση στην κεντρική τράπεζα «ανοίγει» την 1η Μαρτίου, όταν και αποχωρεί ο νυν διοικητής, Oeystein Olsen, λόγω της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας (70 έτη). 

Το πρόβλημα είναι ότι η θητεία του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Επομένως, αν η νορβηγική κυβέρνηση καταλήξει στο πρόσωπό του, δεν αποκλείεται μια πρόωρη αποχώρησή του από τη Συμμαχία ή εναλλακτικά ένα μικρό κενό στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας του Όσλο. 

Ο Στόλτενμπεργκ, αν και επικεφαλής ενός διπλωματικού οργανισμού, έχει οικονομικό υπόβαθρο και οικονομικές σπουδές. Προτού δε, αναλάβη χρέη γενικού γραμματέα στο ΝΑΤΟ, είχε διατελέσει πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας από το 2000 έως το 2001 και από το 2005 έως το 2013.  

Στο παρελθόν είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας. 

Πάντως, η νυν αναπληρώτρια διοικητής της τράπεζας, Ida Wolden Bache, φαίνεται ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες -ανάμεσα στους 22 υποψήφιους- για να πάρει τη δουλειά. 

Σε κάθε περίπτωση, όποιος κι αν επιλεχθεί για τη θέση, καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η πορεία ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής, αλλά και η εποπτεία του νορβηγικού ταμείου πλούτου, του μεγαλύτερου κρατικού fund με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Ο πληθωρισμός επισκιάζει τις τελευταίες συνεδριάσεις για το 2021

Πρώην στέλεχος της Bundesbank ο διάδοχος του Βάιντμαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News