Business & Finance Σάββατο 4/12/2021, 12:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός – Πρέπει να ανησυχούμε 

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός – Πρέπει να ανησυχούμε 

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι αναφέρονται στον στασιμοπληθωρισμό, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις του στην οικονομία και στην κοινωνία. 

Ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί μία λέξη, η οποία συνδυάζει δύο διαφορετικούς όρους, τη στασιμότητα και τον πληθωρισμό. Ή με άλλα λόγια, μια περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, η οποία συνοδεύεται από αύξηση του κόστους ζωής. 

Το μείζον πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι τα συμβατικά μέτρα μείωσης του πληθωρισμού, όπως η αύξηση των επιτοκίων, ενδέχεται να οξύνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης. 

Κι αυτό, διότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός, κάτι που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία. 

Η πιο σημαντική και γνωστή περίοδος στασιμοπληθωρισμού ήταν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο πληθωρισμός είχε φθάσει στο 13,3% το 1980 και η ανεργία στο 10,8 το 1982. 

Σήμερα, η αύξηση των ενεργειακών τιμών και οι αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού, ενώ η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να επηρεάζεται από την πανδημία. 

Ως εκ τούτου, πολλοί έχουν αρχίσει να ισχυρίζονται ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να αποφευχθεί η ζημιά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σάμερς: Η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022

Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσω να πάρω μέτρα για τον πληθωρισμό – «Όχι» σε αύξηση επιτοκίων το 2022

Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News