Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 15:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι τουρκικές μετοχές έχουν και την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως

Κατά τη διάρκεια του διμήνου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου

Γιατί οι τουρκικές μετοχές έχουν και την καλύτερη και τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως

Γίνεται ένα χρηματιστήριο να έχει ταυτόχρονα και την καλύτερη αλλά και τη χειρότερη επίδοση; Και όμως, η απάντηση είναι καταφατική, αρκεί να κοιτάξουμε προς την πλευρά της Τουρκίας. 

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια του διμήνου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως, σημειώνοντας αποδόσεις 32% σε όρους τοπικού νομίσματος. 

Την ίδια ώρα, όμως, σε όρους δολαρίου, οι τουρκικές μετοχές έχουν χάσει περισσότερο από 12%, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα χρηματιστήρια διεθνώς. 

Όπως είναι εύλογο, αυτό το αντιφατικό αποτέλεσμα προκύπτει από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο μέσα στον Νοέμβριο απώλεσε το 29% της αξίας του, εμφανίζοντας τον 5ο χειρότερο μήνα όλων των εποχών. 

Από τις αρχές του 2021 δε, οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 46%. 

Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς ντόπιους επενδυτές να τοποθετηθούν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια θωράκισης των αποταμιεύσεών τους.  

«Όταν το νόμισμα είναι αδύναμο και τα επιτόκια χαμηλά, οι μετοχές θεωρούνται ως μια αρκετά ελκυστική επιλογή για τους ντόπιους επενδυτές, ώστε θωρακίσουν τα χρήματά τους» εξηγεί ο Burak Isyar, αναλυτής της ICBC Turkey Investment.  

Turkish stocks rise most worldwide in this quarter in local currency terms

Συγχρόνως, όμως, η κατάρρευση της λίρας έχει καταστήσει τις τουρκικές μετοχές εξαιρετικά φθηνές, κάτι το οποίο τις καθιστά άκρως ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, οι ξένοι έχουν αγοράσει μετοχές, αξίας 1 δισ. δολαρίου. «Οι μετοχές είναι πολυ φθηνές για τους ξένους αγοραστές» σπεύδει να προσθέσει ο Isyar.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Πόσο κόστισε στο ΧΑ και στις άλλες αγορές η Όμικρον

Τουρκία: Παρεμβαίνει στις αγορές μετά από 7 χρόνια

Oι «εμμονές» Ερντογάν ρίχνουν τη λίρα σε νέο ναδίρ

Ερντογάν: Διέταξε έρευνα για χειραγώγηση του νομίσματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News