Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία παρεμβαίνει στις αγορές – Πρώτη πώληση ξένου συναλλάγματος μετά από 7 χρόνια

Η Τουρκία παρεμβαίνει στις αγορές – Πρώτη πώληση ξένου συναλλάγματος μετά από 7 χρόνια

Να επέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να ανακόψει την κατάρρευση της λίρας αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προχωρώντας στην πρώτη πώληση ξένων νομισμάτων μετά από τουλάχιστον επτά χρόνια. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας, η παρέμβαση έγινε εξαιτίας των «μη υγιών διακυμάνσεων της τιμής». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι προ ημερών η αξία της λίρας κατρακύλησε στα 14,5 ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Σήμερα, μετά την παρέμβαση της τουρκικής τράπεζας, η λίρα καταφέρνει να επιστρέψει στα κέρδη, ενισχυόμενη κατά 0,8%, με αποτέλεσμα να καθορίζεται στα 13,38 ανά δολάριο.  

Και πάλι, όμως, οι σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν το 45%, ενώ μόνο μέσα στον Νοέμβριο απώλεσε το 29% της αξίας της, ολοκληρώνοντας τον 5ο χειρότερο μήνα όλων των εποχών. 

Η εν εξελίξει μεταβλητότητα καθιστά πλέον την τρέχουσα νομισματική κρίση εφάμιλλη με τις κρίσεις του 2018, του 2001 και του 1994, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα της Goldman Sachs.  

Ενδίδοντας στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο, από το 16% στο 15%, για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, είναι δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο της κυβέρνησης.  

Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα είναι υψηλότερος από 20%. Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας ότι πλήττουν την ανάκαμψη, τις εξαγωγής και τις πιστώσεις προς την πραγματική οικονομία. 

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τουρκικό δίκτυο TRT, τόνισε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η τουρκική οικονομία θα πρέπει να μην εξαρτάται από τα βραχυπρόθεσμα μετρητά, αλλά να στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές.

Το φθηνότερο χρήμα, κατά τον ίδιο, θα δώσει ώθηση στη μεταποίηση, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα επιβραδύνει το πληθωρισμό

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Oι «εμμονές» Ερντογάν ρίχνουν τη λίρα σε νέο ναδίρ

Τουρκία: Η νομισματική κρίση «εκθέτει» τη μεγάλη εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια

Ερντογάν: Διέταξε έρευνα για χειραγώγηση του νομίσματος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News