Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 21:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκες εταιρείες «τρέχουν» προς τη Wall Street

Στα 9,5 δισ. δολ. το μέγεθος των IPOs

Γιατί οι ευρωπαϊκες εταιρείες «τρέχουν» προς τη Wall Street

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών σπεύδουν να εισαχθούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι επιχειρήσεις της Ευρώπης, καθώς οι υποσχέσεις για υψηλότερες αποτιμήσεις καθιστούν την προοπτική της Wall Street άκρως ελκυστική.

Η ελβετική On Holding, η οποία κατασκευάζει τα διάσημα παπούτσια sneaker και χρηματοδοτείται από τον σταρ του τένις Ρότζερ Φέντερερ, αποτελεί την τελευταία (χρονικά) εταιρεία της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία ανακοίνωσε την είσοδο στην αγορά της Νέας Υόρκης. 

Μόνο φέτος, λοιπόν, το μέγεθος των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO) ευρωπαϊκών εταιρειών στη Wall Street αναμένεται να ξεπεράσει τα 9,5 δισ. δολάρια, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000.

Η μαζική ροή των διατλαντικών εγγραφών έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό και ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δίνουν σκληρή «μάχη» για να δελεάσουν τις επιχειρήσεις -ιδίως τις μικρότερες- προκειμένου οι τελευταίες να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το βασικό πλεονέκτημα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι αναλυτές παραπέμπουν στις υψηλότερες αποτιμήσεις, επικαλούμενοι ως παράδειγμα τις κινεζικές εταιρείες και τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει από την αμερικανική αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News