Business & Finance Πέμπτη 25/11/2021, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επιβραδύνεται περαιτέρω η οικονομία 

Tο γερμανικό ΑΕΠ κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7%

Γερμανία: Επιβραδύνεται περαιτέρω η οικονομία 

Η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς ο περιορισμός των δαπανών των νοικοκυριών επέδρασε επιβαρυντικά στη ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γερμανίας. Μάλιστα όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, η μείωση αυτή των δαπανών λειτούργησε περισσότερο ανασταλτικά, από τη συρρίκνωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων αλλά και των κρατικών δαπανών. 

Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7%, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όταν και κατέγραψε ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 2% κι έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για άνοδο 1,8%. 

Την περασμένη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα διάλειμμα από την εύθραυστη ανάκαμψή της, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και αγαθά συγκρατούν την επέκτασή της. 

Αν οι καταναλωτικές δαπάνες «φρέναραν» τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τότε στο τρέχον τρίμηνο τα πράγματα ενδεχομένως να επιδεινωθούν περαιτέρω. Κι αυτό γιατί ξεχωριστή ανακοίνωση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου GfK, έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα επίσης επιδεινώνεται, ελέω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού

Ειδικότερα ο δείκτης του ινστιτούτου που αντανακλά το κλίμα των καταναλωτών για τον Δεκέμβριο, έπεσε στο -1,6% από το 1% τον Νοέμβριο. Η ανάγνωση αυτή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον περασμένο Ιούνιο και χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters για τιμή στο -0,5%. 

Στην ανακοίνωση των στοιχείων ο οικονομολόγος του ινστιτούτου GfK, Ρολφ Μπούερκλ, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό ο οποίος έχει υπερπηδήσει το 4%, έχουν ανορθώσει ανησυχίες ότι θα ακολουθήσουν περιορισμοί στα καταστήματα και στην εστίαση. 

«Όλες αυτές οι παράμετροι επισκιάζουν τις προοπτικές για τις επιχειρήσεις για την επερχόμενη περίοδο των Χριστουγέννων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Nέος ΥΠΟΙΚ στη Γερμανία: Τον Κρίστιαν Λίντνερ του FDP «δείχνει» η Bild

Γερμανία: Ξεφεύγει το κόστος παραγωγής στο 18,4% τον Οκτώβριο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News