Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Φωνές» για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα 

Τα τρία κόμματα που συνομιλούν για να σχηματίσουν τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό δεν έχουν μια κοινή γραμμή αναφορικά με την Κίνα

Γερμανία: «Φωνές» για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα 

Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει το πώς μπορεί να μειώσει την υπερβολική της εξάρτηση από την Κίνα σε πολλούς τομείς, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, καθώς η πανδημία έχει ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Έχουμε βιώσει και έπρεπε να ζήσουμε πόσο εξαρτημένοι έχουμε γίνει από την Κίνα», δήλωσε ο Γενς Σπαν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η καθημερινή Sueddeutsche Zeitung. «Ένα θέμα που θα άξιζε να συζητηθεί σε μια οικονομική σύνοδο κορυφής από μόνο του, είναι το ερώτημα πώς μπορούμε να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από την Κίνα στη δεκαετία του 2020», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, η Γερμανία εξαρτάται πολύ, για παράδειγμα, από τις κινεζικές εισαγωγές Κίνα σε προϊόντα όπως οι μάσκες προσώπου και οι ιατρικές πρόδρομες ουσίες, ενώ θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές αγορές της.

«Είναι καλό να έχεις τόσο υψηλό βαθμό εξάρτησης; Νομίζω ότι η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορείς να το λύσεις αυτό σε λίγα χρόνια, είναι μια πρόκληση με βάθος δεκαετίας», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσουν την υπερβολική τους εξάρτηση από την Κίνα, υπογράφοντας και οριστικοποιώντας περισσότερες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες και περιοχές όπως ο Καναδάς.

Στο μεταξύ στη χώρα, τρία κόμματα που συνομιλούν για να σχηματίσουν τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό βρίσκονται σε αντιπαράθεση αναφορικά με την Κίνα.

Η εκ των ηγετών των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ , πρότεινε την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τις κινεζικές εισαγωγές, ως μέτρο για να αποτραπεί το ντάμπινγκ στις τιμές και για τα κακά περιβαλλοντικά πρότυπα και τιςπαραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εν αναμονή καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες απέφυγε να κάνει σαφείς δηλώσεις για την Κίνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ωστόσο οι συνεργάτες του Σολτς έχουν αφήσει να εννοηθεί, ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών που έχει ακόμη στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, είναι πιθανό να συνεχίσει την εμπορική προσέγγιση της Μέρκελ, η οποία θέτει τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω από τα ηθικά ζητήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Επιβραδύνθηκε η οικονομία το γ΄ τρίμηνο

Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News