Κόσμος Τετάρτη 24/11/2021, 15:05
ΚΟΣΜΟΣ

Nέος ΥΠΟΙΚ στη Γερμανία: Τον Κρίστιαν Λίντνερ του FDP «δείχνει» η Bild

Nέος ΥΠΟΙΚ στη Γερμανία: Τον Κρίστιαν Λίντνερ του FDP «δείχνει» η Bild

Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί η συμφωνία σχηματισμού της γερμανικής κυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Ελεύθερων Δημοκρατών με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική Bild, φαίνεται πως οι Πράσινοι θα αναλάβουν συνολικά 5 υπουργεία, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 4 και τα υπόλοιπα οι Σοσιαλδημοκράτες. Στους Πράσινους φαίνεται ότι θα ανατεθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ νέα ΥΠΕΞ αναμένεται να οριστεί η συν-επικεφαλής του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ πρόκειται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, αντικαθιστώντας το Όλαφ Σολτς. Ο Κρίστιαν Λίντνερ είναι φανατικός υπέρμαχος των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ και της συγκράτησης του δημοσίου χρέους της Γερμανίας αλλά και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο νέος Αντικαγκελάριος του Σολτς.

Η κατανομή των υπουργείων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, τα γερμανικά υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

– Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνουν επίσης τα υπουργεία:

– Άμυνας,

– Εσωτερικών

– Υποδομών

– Εργασίας

– Υγείας και

– Οικονομικής Συνεργασίας.

– Το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen) αναλαμβάνει τα υπουργεία:

– Εξωτερικών,

– Οικονομίας και Κλίματος,

– Οικογένειας,

– Γεωργίας και

– Περιβάλλοντος.

– Τέλος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

– Οικονομικών

– Δικαιοσύνης

– Μεταφορών και

– Εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο οι Πράσινοι, στο πλαίσιο ψηφιακού Συνεδρίου, θα ενημερώσουν τα 125.000 μέλη τους για το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας, για τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα «πράσινα» υπουργεία και θα ζητήσουν ηλεκτρονικά και επιστολικά την συγκατάθεσή τους. Η διαδικασία ψηφοφορίας θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού θα αποφασίσουν εντός των προσεχών ημερών, αλλά σε μικρότερα σχήματα, ενώ θα ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα τοποθετήσουν στην κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στόχος του νέου συνασπισμού, γνωστού ως «φανάρι» λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων που τον απαρτίζουν, είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος, αφού προηγουμένως εκλεγεί από την Bundestag, την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, μεταξύ των βασικών σημείων της προγραμματικής συμφωνίας είναι η μη επιβολή νέων φόρων για ακίνητα, εισοδήματα και εταιρίες, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, η καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τις ευρωεκλογές στα 16 έτη, η απολιγνιτοποίηση έως το 2030 και η αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Τα τρία κόμματα ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατώτατου μισθού 12 ευρώ/ώρα καθώς και στην οικοδόμηση 400.000 διαμερισμάτων ετησίως, σύμφωνα το Reuters.

Σε ομιλίες που πραγματοποίησαν στελέχη των κομμάτων, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ανέφεραν επίσης ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πρόκειται να είναι ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά καθήκοντα του συνασπισμού.

«Είμαστε στον χώρο της πολιτικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που βασίζεται στον σεβασμό», έγραψαν. «Ένας κατώτατος μισθός 12 ευρώ [την ώρα] σημαίνει αύξηση μισθού για περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους» τόνισαν.

Διαβάστε επίσης:

Focus: Οι επικρατέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης Σολτς

Γερμανός Υπ. Υγείας: «Εμβολιασμένοι, αναρρώσαντες ή νεκροί»

Γερμανία: Μία «φίλη της Ελλάδας» στο υπουργείο Άμυνας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News