Κόσμος Κυριακή 9/05/2021, 19:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ο. Σολτς: Προεκλογική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Το SPD φέρεται να έχει ένα ποσοστό 14% με 16% στις δημοσκοπήσεις

Ο. Σολτς: Προεκλογική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Nα αυξήσει το όριο του κατώτατου μισθού μετά τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, δεσμεύθηκε σήμερα Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη από τους περίπου 10 εκατομμύρια Γερμανούς χαμηλόμισθους και να αποφύγεί με αυτό τον τρόπο το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), την τρίτη θέση στις εκλογές.

Τη δέσμευση αυτή, την έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκπροσώπους του SPD που τον επέλεξαν ως υποψήφιο του κεντροαριστερού κόμματος για τη θέση του καγκελάριου.

Το SPD υστερεί στις δημοσκοπήσεις, τόσο έναντι του κόμματος των Πρασίνων όσο και των Συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και βάσει των δημοσκοπήσεων αυτών, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος.

«Θα πιέσω για ένα ελάχιστο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου μου έτους ως καγκελάριος», ανέφερε ο Σολτς. «Αυτό σημαίνει αύξηση του μισθού για περίπου 10 εκατομμύρια εργαζόμενους, ούτως ώστε να μπορούν τουλάχιστον να αντέξουν οικονομικά λίγο περισσότερο».

Η πανδημία αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη Γερμανία, το οποίο στα τέλη του 2019 ανήλθε στο ρεκόρ του 16%.

Το SPD συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με το συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017 παρά την έντονη αντίθεση των μελών του, που εξέφραζαν φόβους ότι μια τρίτη συμμαχία θα ενοχλούσε τη βάση της εργατικής τάξης του κόμματος.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Σολτς απελευθέρωσε πρωτοφανή πακέτα διάσωσης για την οικονομία, τα οποία χάρη στις γενναιόδωρες πιστωτικές γραμμές για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και την απόφαση να παραμείνουν τα εργοστάσια ανοιχτά, απέτρεψαν τις μαζικές απολύσεις και αντιμετώπισαν την κρίση καλύτερα από οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα των Πράσινων να προηγείται έναντι των Συντηρητικών, οι οποίοι αναμένεται επίσης να έχουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη διαχείριση των lockdowns και την αργή έναρξη των εμβολιασμών.

Το SPD, το οποίο φέρεται να έχει ένα ποσοστό 14% με 16% στις δημοσκοπήσεις, προώθησε πέρυσι ένα νομοσχέδιο για να αυξηθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός σε τέσσερα στάδια, φτάνοντας στα 10,45 ευρώ την ώρα έως τα μέσα του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News