Κόσμος Κυριακή 2/05/2021, 08:55
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές: Η Γερμανία θα γίνει «πράσινη»;

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές: Η Γερμανία θα γίνει «πράσινη»;

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών έχει κατρακυλήσει το ποσοστό των CDU / CSU στη Γερμανία, λίγους μόλις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Με την Άγκελα Μέρκελ να διανύει τις τελευταίες εβδομάδες στη θέση της Καγκελαρίας, το ποσοστό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των αδελφών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) βρίσκεται μόλις στο 24%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild. 

Πρόκειται μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου του 2020, όταν δηλαδή πρωτο-ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Σε σύγκριση δε, με τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η απώλεια για το κόμμα της Μέρκελ κυμαίνεται σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Εντελώς αντίστροφη είναι η δημοσκοπική πορεία των Πρασίνων, οι οποίοι παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών, κερδίζοντας την προτίμηση του 27%. Άλλωστε, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι για πρώτη φορά έχουν αξιώσεις συμμετοχής σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο νυν εταίρος της Άγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό σχηματισμό, οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες (SPD), «βλέπουν» τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, και να διαμορφώνονται στο 15%.

Από την πλευρά τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κερδίζουν επίσης δύο ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύονται στο 11%. 

Υπενθυμίζεται ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, απαιτείται η ψήφος εμπιστοσύνης τουλάχιστον του 50% των βουλευτών, με τον επόμενο / επόμενη Καγκελάριο να εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και όχι μέσω της λαϊκής ψήφου. 

Οι Πράσινοι έχουν προτείνει ως Καγκελάριο την Αναλένα Μπέρντοκ, η οποία -για πολλούς αναλυτές- θα μπορούσε να αποτελέσει τη διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ, η οποία « συνταξιοδοτείται» μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. Βέβαια, για την εκλογή της, θα απαιτηθεί η στήριξη κι άλλων πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να εξασφαλίσει το απαιτούμενο 50%.

Η Μπέρντοκ γεννήθηκε το 1980. Ακριβώς την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν και οι Γερμανοί Πράσινοι. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια μεσαίας τάξης, με τους γονείς της να συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα κατά των πυρηνικών. Η ίδια, άλλωστε, περιγράφει την παιδική της ηλικία ως μια «μίξη κανονιών νερού  και σπιτικών κέικ». μία 41χρονη γυναίκα από την ανατολική Γερμανία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News