Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 15:09
ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

EIU: Τα «βαρίδια» που φέρνει το 2022 για τις επιχειρήσεις

EIU: Τα «βαρίδια» που φέρνει το 2022 για τις επιχειρήσεις

Παρότι οικονομίες και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονταν για ένα έτος ανάκαμψης μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας, το 2021 δεν ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο για ορισμένους κλάδους. Σύμφωνα με έκθεση του Economist Intelligence Unit με προβλέψεις για τις βιομηχανίες, ορισμένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν το τελευταίο έτος θα συνεχίσουν να καθυστερούν την ανάκαμψη ή και να παραλύουν εντελώς τμήματα της διεθνούς οικονομίας και κατά τη διάρκεια του 2022.

Μεταξύ άλλων, το EIU αναμένει ότι ο τομέας της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου θα εξακολουθήσει και με το νέο έτος να αντιμετωπίζει δυσκολίες από τα κωλύματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Λόγω της έλλειψης ορισμένων υλικών στην αγορά και εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις, το EIU προβλέπει ότι οι πωλήσεις στους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, αλλά και των αυτοκινήτων θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Economist Intelligence Unit αναμένει ότι οι υψηλές τιμές θα ασκήσουν πίεση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Με τη σειρά τους τα επιτόκια δανεισμού ενδέχεται να διογκώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων, αλλά και να επιβαρύνουν την καταναλωτική ζήτηση. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ορισμένες επιχειρήσεις και τράπεζες θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τις υψηλές τιμές.

EIU: Τα «βαρίδια» που φέρνει το 2022 για τις επιχειρήσεις-1

Το Economist Intelligence Unit επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και από άλλους φορείς ότι οι νέες τεχνολογίες – ψηφιακές και μη – που θα υιοθετηθούν το 2022, θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε οικονομίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, βέβαια θα ενισχύσουν την ανάγκη και για αυστηρότερα μέτρα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Ενόψει της εφαρμογής του ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%, το EIU προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές στη φορολογία τους. Ακόμη και εάν η εφαρμογή του παγκόσμιου εταιρικού φόρου καθυστερήσει, παρατηρείται μια τάση προς αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν το φορολογικό σύστημα.

EIU: Τα «βαρίδια» που φέρνει το 2022 για τις επιχειρήσεις-2

Τέλος, μεταξύ των πιο σημαντικών προβλέψεων για το 2022, το EIU αναμένεται ότι οι επιχειρήσεις θα δεχθούν έντονη πίεση να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να κοινοποιούν τις δράσεις τους προς την προστασία του περιβάλλοντος. Το EIU αναμένει ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις επενδυτικές στρατηγικές των επιχειρήσεων παγκοσμίως, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στους τομείς του πετρελαίου και του άνθρακα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φοροδιαφυγή: Μισό τρισεκατομμύριο χάθηκε φέτος – Πού πήγε η μερίδα του λεόντος

EIU: Οι 10 κίνδυνοι για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News