Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 17:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Μισό τρισεκατομμύριο χάθηκε φέτος – Πού πήγε η μερίδα του λεόντος

Φοροδιαφυγή: Μισό τρισεκατομμύριο χάθηκε φέτος – Πού πήγε η μερίδα του λεόντος

Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια θα «χαθούν» φέτος από το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα μέσω φοροδιαφυγών παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση State of Tax Justice 2021, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι υπεύθυνη για το 40% του ποσού είναι η Βρετανία.

Συγκεκριμένα, μόνο το 2021 αναμένεται να χαθούν 483 δισ. δολάρια, ενώ πέρυσι το ποσό αυτό είχε διαμορφωθεί στα 427 δισ. δολάρια. Στην έκθεση σημειώνεται πως το ποσό αυτό είναι αρκετό, ώστε να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά της Covid-19 τουλάχιστον τρεις φορές.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της φοροδιαφυγής, περίπου 312 δισ. δολάρια, είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης των φορολογικών παραδείσων από πολυεθνικές. Επίσης, 171 δισ. δολάρια διέφυγαν από το διεθνές φορολογικό σύστημα λόγω φοροδιαφυγών ύψους 171 δισ. δολαρίων από πλουσίους, οι οποίοι διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα φορολογικά έσοδα που διέφυγαν από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, θα αρκούσαν για τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού τους, γεφυρώνοντας έτσι το εμβολιαστικό χάσμα με τα πλούσια κράτη. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι πλούσιες χώρες ευθύνονται για την διευκόλυνση του 78% των φοροαποφυγών.

Ακόμη μεγαλύτερο το ποσό

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης προκύπτουν από στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει οι ίδιες οι πολυεθνικές, καθώς και από τραπεζικά στοιχεία που έχουν συλλέξει οι κυβερνήσεις. Συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Miroslav Palanský, που τόνισε ότι οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο ΟΟΣΑ πέτυχε την υπογραφή μίας συμφωνίας – ορόσημου μεταξύ 140 κρατών για τον καθορισμό παγκόσμιου εταιρικού φόρου στο 15%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

OOΣΑ: Υπογράφηκε ο ελάχιστος εταιρικός φόρος – Συμφωνία ορόσημο

Pandora Papers: 100 δισεκατομμυριούχοι, 35 ηγέτες και 300 αξιωματούχοι στο μικροσκόπιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News