Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιπτώσεις της τηλεργασίας: Αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και της πίεσης

Τι δείχνει η έρευνα της Adecco

Οι επιπτώσεις της τηλεργασίας: Αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και της πίεσης

Αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και αύξηση της πίεσης σε εργαζόμενους και στελέχη επιφέρει η υβριδική εργασία, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Adecco.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το υβριδικό μοντέλο (εξ αποστάσεως εργασία + εργασία από το γραφείο) δεν πλήττει την παραγωγικότητα, καθώς το 82% δήλωσε ότι αισθάνεται το ίδιο ή και περισσότερο παραγωγικό. Μάλιστα, στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 85%.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παγκοσμίως (53%), καθώς και το 61% των εργαζόμενων στην Ελλάδα επιθυμεί ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τουλάχιστον το 50% του εργασιακού χρόνου να είναι εξ αποστάσεως. 

Ωστόσο, από την πλευρά του, το 50% των ηγετικών στελεχών ανέφερε ότι υπέστη εξουθένηση κατά τη διάρκεια της υβριδικής εργασίας, ενώ δήλωσε ότι εργάστηκε κατά 14% περισσότερες ώρες τον τελευταίο χρόνο. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συντριπτική πλειοψηφία (73%) εργαζομένων και ηγετικών στελεχών ζήτησαν η αξιολόγηση της εργασίας να γίνεται με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ώρες απασχόλησης. Κι αυτό, διότι μόνο το 36% των διευθυντικών στελεχών αξιολογεί την απόδοση των ομάδων τους με βάση τα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, το άγχος για την επιστροφή στο γραφείο αποδεικνύεται υψηλότερο στην Αυστραλία (53%), το Ηνωμένο Βασίλειο (52%) και τον Καναδά (51%), με την Ελλάδα να ακολουθεί στο 45%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 25 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Ολλανδία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Καναδάς, Κίνα, Ελβετία).

Συμμετείχαν 15.000 άτομα, απασχολούμενα σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας του Ομίλου Adecco:

Το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας είναι πια πραγματικότητα και η ευελιξία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα 

Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα μεγάλο ποσοστό (53%) των εργαζομένων – 61% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα – επιθυμεί ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας όπου τουλάχιστον το μισό του χρόνου που αφιερώνουν στην εργασία τους θα είναι εξ αποστάσεως, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (71%) – 61% το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα –  έχουν πια τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι που τους επιτρέπει την αποτελεσματική απομακρυσμένη εργασία. Οι τελευταίοι 18 μήνες απέδειξαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν συνεπάγεται απώλεια παραγωγικότητας και ότι είναι δυνατός ένας πιο ευέλικτος τρόπος εργασίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων θέλουν να διατηρήσουν την ευελιξία στο πρόγραμμά τους, επιστρέφοντας στο γραφείο, αλλά με τους δικούς τους όρους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές και οι γονείς ζητούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, με εκείνους που έχουν παιδιά να θέλουν να εργάζονται στο γραφείο περισσότερο (51%) από εκείνους που δεν έχουν (42%).

Παραγωγικότητα και στροφή στη μέτρηση των αποτελεσμάτων

Ενώ πολλοί έχουν επωφεληθεί από την υβριδική εργασία, δεν έχουν όλοι θετική εμπειρία. Οι απαντήσεις σχετικά με τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας πρέπει να διερευνηθούν, καθώς το μέλλον παραμένει ευέλικτο. Ανησυχία προκαλεί η αναφορά για αυξημένες ώρες εργασίας κατά 14% το τελευταίο έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (57%) δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια εργασία σε λιγότερο από 40 ώρες. Η πλειοψηφία (73%) των εργαζομένων και των ηγετικών στελεχών επιθυμούν την υιοθέτηση πολιτικών αξιολόγησης με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ώρες εργασίας, μια τάση που ήταν ήδη ισχυρή το 2020.

Η κακή ψυχική υγεία αναδείχθηκε ως ένα ταχέως αναδυόμενο ζήτημα

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια νέα γενιά ηγετών – με περισσότερους από τους μισούς νέους ηγέτες (54%) να υποφέρουν από εξουθένωση και 3 στους 10 εργαζόμενους να δηλώνουν γενικότερα ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί στους τελευταίους 12 μήνες (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από 4 στους 10). Οι εταιρείες πρέπει να διερευνήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα και να παρέχουν πόρους ευημερίας στους εργαζομένους τους στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως το 67% των μη-διευθυντών δηλώνουν ότι οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους όσον αφορά την εξασφάλιση της ψυχικής τους ευημερίας (το ποσοστό των συμμετεχόντων από Ελλάδα που δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που οι προϊστάμενοί τους αντιμετωπίζουν το θέμα της εξασφάλισης της ψυχικής υγείας των ομάδων τους ανεβαίνει στο 77%).

Το έλλειμμα ηγεσίας

Ενδιαφέρον προκαλεί η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των απόψεων της διοίκησης για την απόδοσή τους ως προϊστάμενοι και της γνώμης που έχουν οι εργαζόμενοί τους. 77% των ηγετικών στελεχών είναι ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους ως προϊστάμενοι, αλλά η ικανοποίηση των μη διευθυντικών στελεχών από την ηγεσία είναι χαμηλή, καθώς μόνο το ένα τρίτο αυτών πιστεύουν ότι λαμβάνουν τη δέουσα αναγνώριση εντός της επιχείρησης (27% το ποσοστό στην Ελλάδα) και μόνο οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους λένε ότι οι διευθυντές τους ανταποκρίθηκαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση μιας καλής εργασιακής κουλτούρας (48% παγκοσμίως, 42% στην Ελλάδα) ή την διευκόλυνση της ισορροπίας εργασίας/ζωής (50% παγκοσμίως – 40% στην Ελλάδα). 

Έρχεται η πολυσυζητημένη «Μεγάλη Παραίτηση»;

Είναι πλέον ευδιάκριτα τα σημάδια που αποτελούν προειδοποίηση για τις εταιρείες πως θα πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους άμεσα στις νέες καταστάσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στα ταλέντα. Ειδικά, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι φαίνεται να επαναξιολογούν την καριέρα τους και τα κριτήρια επιλογής εργοδότη. Tα ευρήματα αναδεικνύουν τα χαμηλά επίπεδα κινήτρου και αφοσίωσης – λιγότεροι από τους μισούς (47% όλων των συμμετεχόντων) είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία τους. Στην Ελλάδα, το ποσοστό πέφτει στο 27%. Σχεδόν 2 στους 5 αλλάζουν καριέρα ή εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 41% σκέφτονται να μετακινηθούν σε θέσεις που θα τους δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία. Αν και η προβλεπόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» δεν είναι ακόμη εμφανής, παρόλα αυτά τώρα είναι η στιγμή οι εταιρείες να επανασυνδεθούν με τους εργαζομένους τους. Θετικό μήνυμα αποτελεί το γεγονός πως τα δύο τρίτα των εργαζομένων είναι πεπεισμένοι ότι οι εταιρείες θα ξεκινήσουν ξανά σημαντικές προσλήψεις, με την ασφάλεια, την κουλτούρα, την ευημερία και την ανάπτυξη να αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που θα σχετίζονται με την απασχόληση στο μέλλον.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News