Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 16:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγάλη Παραίτηση»: Τρεις λόγοι που είναι «καλό πράγμα» για τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed

«Μεγάλη Παραίτηση»: Τρεις λόγοι που είναι «καλό πράγμα» για τους εργαζόμενους

Άλλοι το ονομάζουν «ελλείψεις σε εργαζόμενους». Άλλοι το ονομάζουν «Μεγάλη Παραίτηση». Όπως τελικά κι αν λέγεται, για τον επικεφαλής της Federal Reserve, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. 

Οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται, αυτή την στιγμή, σε 10 εκατομμύρια στην αμερικανική οικονομία (παρά το γεγονός ότι οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άνεργοι).  

Αυτό το στοιχείο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζερόμ Πάουελ, αποτελεί δείγμα ότι η οικονομία διαγράφει μια υγιή πορεία. 

Μέσα στην πανδημία, χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια- εργαζόμενοι στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους, αναζητώντας μια καλύτερη θέση, με καλύτερες αποδοχές. Αυτό, όπως ήταν εύλογο, δημιούργησε ένα κενό μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς. 

Για τον κεντρικό τραπεζίτη, , αυτό το κενό αποτελεί θετική εξέλιξη. Και προς επίρρωση, επιστρατεύει τρεις βασικούς λόγους: 

Δεν είναι παραίτηση, αλλά αναβάθμιση 

Το κύμα των παραιτήσεων δεν είναι αρνητικό, καθώς πολλοί βρήκαν καινούριες θέσεις εργασίας με καλύτερο μισθό. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, εν μέσω της πανδημίας, έλαβε χώρα ενόσω οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να επαναπροσλάβουν. Οι Αμερικανοί απλώς αξιοποίησαν τις μισθολογικές αυξήσεις και μετακινήθηκαν σε καλύτερες θέσεις. Αυτό είναι δείγμα μιας ισχυρής αγοράς εργασίας. 

Οι συνταξιοδοτήσεις επανέρχονται στον μέσο όρο  

Σχεδόν 1,7 εκατ. Αμερικανοί συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ή τέθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τις τακτικές συνταξιοδοτήσεις, εκτιμάται ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι αποχώρησαν οριστικά από την αγορά. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πιο νορμάλ οικονομία. Κι αυτό, διότι στον τελευταίο οικονομικό κύκλο, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό ξεπέρασε τον ιστορικό μέσο όρο, καθώς οι εργαζόμενοι έμεναν για περισσότερα χρόνια στη θέση τους, αποφεύγοντας να βγουν εγκαίρως στη σύνταξη. 

Η post-Covid οικονομική εποχή θα χρειαστεί χρόνο 

Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας έχει παρουσιάσει μια στασιμότητα το τελευταίο διάστημα, μετά την ανάκαμψη του 50% των πανδημικών απωλειών. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με την ανεργία ή τον μηνιαίο αριθμό των νέων θέσεων εργασίας. Το να προβλέπουμε το ποσοστό συμμετοχής είναι πιο δύσκολο. Πρέπει να δώσουμε χρόνο. Η Fed εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής θα αυξηθεί, ενόσω η ανάκαμψη επιταχύνεται. Όσο η μετά-Covid αγορά εργασίας σχηματίζεται, η κεντρική τράπεζα θα είναι καλύτερη εξοπλισμένη για να καθοδηγήσει προς την πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BusinessInsider

Διαβάστε επίσης:

Μια καλύτερη δουλειά

Το 40% των εργαζομένων σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά

Eργαζόμενοι «μπούμερανγκ» – Θα επιστρέφατε στην ίδια δουλειά μετά την παραίτηση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News