Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eργαζόμενοι «μπούμερανγκ» – Θα επιστρέφατε στην ίδια δουλειά μετά την παραίτηση;

Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται το φαινόμενο των εργαζομένων που θα γυρνούν στις δουλειές που άφησαν. Ίσως είναι θέμα χρόνου το πότε θα παραιτηθούν ξανά

Eργαζόμενοι «μπούμερανγκ» – Θα επιστρέφατε στην ίδια δουλειά μετά την παραίτηση;

Έπειτα από το καλοκαίρι της λεγόμενης «Μεγάλης Παραίτησης», όπου μία σημαντική μερίδα του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ αποφάσισε να παραιτηθεί αναζητώντας νέες ευκαιρίες, αναμένεται η επιτροφή των ίδιων στις παλιές τους θέσεις, όπως επισημαίνει ο ειδικός που επινόησε τον όρο.

«Θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τι θέλουν να κάνουν μετά την πανδημία και πολλοί από εμάς θέλουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι το σωστό», δήλωσε ο Anthony Klotz, επίκουρος καθηγητής management στο Texas A&M University. «Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν«είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα αυτό το διάλειμμα, αλλά τώρα είμαι έτοιμος να επιστρέψω στη δουλειά».

Διαβάστε επίσης: Πώς θα αποφύγουν οι εργοδότες τη «Μεγάλη Παραίτηση»

Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι «μπούμερανγκ», αυτοί δηλαδή που επιστρέφουν στις παλιές τους θέσεις, θα επιστρέφουν σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ορισμένοι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι νέες θέσεις έχουν επίσης πολλά ελαττώματα, άλλοι θα έχουν ξεκουραστεί από την κούραση που προκάλεσε η πανδημία και κάποιοι θα δουν ότι οι παλιοί τους εργοδότες δέχονται πλέον πιο ευέλικτους όρους εργασίας. Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι το φαινόμενο επιστροφής στις παλιές θέσεις εργασίας έχει γενικά αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

«Περισσότερο από το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι διατεθειμένο να επιστρέψει σε προηγούμενο εργοδότη, σύμφωνα με σχετική έκθεση του 2016 από την Spherion. Ωστόσο, ορισμένοι παρότι θέλουν να γυρίζουν δεν προχωρούν σε τέτοια κίνηση, διότι, όπως επισημαίνει ο Aaron Alburey, υψηλόβαθμο στέλεχος της συμβουλευτικής LACE partners «υπάρχει η πτυχή της υπερηφάνειας επιστρέφοντας σε μία θέση που έχεις ήδη κατακτήσει. Πρέπει να επιστρέψεις και να πεις «έκανα λάθος, σε αυτό το μέρος ήθελα να βρίσκομαι και ευχαριστώ για το αποχαιρετιστήριο πάρτυ, αλλά γύρισα».

Διαβάστε επίσης: Το burnout της πανδημίας – Πως αντέδρασαν οι εργοδότες;

Για τον λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι περιμένουν μεταξύ 12 και 18 μηνών μετά την παραίτησή τους προτού επιστρέψουν. Στην περίπτωση της πανδημίας, ενδέχεται να μικρύνει αυτό το χρονικό περιθώριο, όπως επισημαίνει ο Alburey. Μάλιστα οι πρώτοι που θα επιστρέψουν είναι όσοι παραιτήθηκαν εξαιτίας κακών εργασιακών συνθηκών από την επέλαση της πανδημίας.

Η πραγματική δοκιμασία βέβαια δεν είναι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων που παραιτήθηκαν, αλλά η διατήρησή τους στον ίδιο χώρο εργασίας. Ο Alburey θεωρεί ότι όσοι επιστρέφουν ενδέχεται να παραιτηθούν ξανά σύντομα. Παρότι δεν είναι σίγουρο ότι άλλες εταιρείες θα προσφέρουν περισσότερα προνόμια, πολλές έχουν αρχίσει να φτιάχνουν προγράμματα για ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας και πιο διαφοροποιημένο προσωπικό. Ο ίδιος πιστεύει ότι περισσότεροι είναι αυτοί που θα παραιτηθούν ξανά σε σχέση με όσους επιστρέψουν για να μείνουν.

Πηγή: Wired

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News