Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 18:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους για 24 χώρες

ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους για 24 χώρες

Το πράσινο φως για τον τέταρτο γύρο ελάφρυνσης χρέους έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε 24 χώρες χαμηλού εισοδήματος για τρεις επιπλέον μήνες από το Ταμείο Περιορισμού Καταστροφών και Ανακούφισης (CCRT), στο οποίο έχει δωρήσει και η Ελλάδα.

Από την επέλαση της πανδημίας το Ταμείο έχει εγκρίνει ήδη τρεις γύρους ελάφρυνσης, τον Απρίλιο του 2020, τον Οκτώβριο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021. Οι χώρες στις οποίες εγκρίθηκε η παράταση, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια για τις υγειονομικές, κοινωνικές και λοιπές οικονομικές τους ανάγκες με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία, χωρίς να χρειάζεται να τα καταβάλουν σε πληρωμές του Ταμείου.

Σε αυτό το γύρο, έγκριση δόθηκε για το Μπενίν, την Μπουργκίνα Φάσο, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τις Κομόρες, το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Γουινέα-Μπισσάου, την Αϊτή, το Κιργιστάν, το Λεσότο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, το Νίγηρα, τη Ρουάντα, το Σάο Τομέ και Πρινσίπε, τη Σιέρα Λεόνε, τις Νήσους Σολομώντα και το Τατζικιστάν.

Προηγούμενοι γύροι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος ελάφρυνσης χρέους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί συνολικά για 31 χώρες, οι οποίες δέχθηκαν περίπου 860 εκατ. δολάρια. Μέσω της διοχέτευσης μεγαλύτερων επιχορηγήσεων στις φτωχές και πιο ευάλωτες χώρες, το ΔΝΤ προσβλέπει στην προσφορά καλύτερης στήριξης κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ταμείο, οι ελαφρύνσεις χρέους θα συνεχισθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Το Μάρτιο του 2020, η διευθύντρια του Ταμίου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ξεκίνησε μία επείγουσα προσπάθεια συγκέντρωσης 1 δισ. δολαρίων σε επιχορηγήσεις για το CCRT. Κατά συνέπεια, το CCRT θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει οικονομική ενίσχυση με ελάφρυνση του χρέους για σχεδόν δύο ακόμη χρόνια. Το CCRT θα έχει και στη συνέχεια διαθέσιμα κεφάλαια για ανάγκες που θα ανακύψουν στο μέλλον.

Σημειώνεται πως οι δωρητές του CCRT, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δεσμευτεί για χορήγηση συνολικά 609 εκατ. δολαρίων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News