Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 18:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 21 ετών στις παραιτήσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ

Ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000

Ρεκόρ 21 ετών στις παραιτήσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ

Ρεκόρ παραιτήσεων καταγράφηκε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς μέσα στον Αύγουστο περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας, ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν ο μεγαλύτερος από τα τέλη του 2000, δηλαδή των τελευταίων 21 ετών. 

Το μπαράζ παραιτήσεων, το οποίο δεν αποτελεί μόνο αμερικανικό φαινόμενο καθώς παρατηρείται και σε άλλες οικονομίες, οφείλεται στη βεβαιότητα των εργαζομένων ότι μπορούν να βρουν μια καλύτερη εργασία. 

Φυσικά, αυτό συνδέεται τόσο με την τάχιστη ανάκαμψη της οικονομίας όσο και με τις ελλείψεις εργαζομένων σε μια σειρά κλάδων, κάτι το οποίο οδηγεί κατά παράδοση σε αύξηση των μισθών και μεγαλύτερη ζήτηση (από τους εργοδότες).

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 4,3 εκατ. παραιτήσεις, οι 892.000 αφορούσαν τον κλάδο των τροφίμων και της διαμονής, ενώ ακόμη 721.000 συνδέονταν με το λιανικό εμπόριο. Δηλαδή τομείς, οι οποίοι διέπονται από εργασιακή ανασφάλεια και χαμηλότερες αμοιβές. 

Διαβάστε επίσης: Πώς θα αποφύγουν οι εργοδότες τη «Μεγάλη Παραίτηση»

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι νέες θέσεις εργασίας υποχώρησαν ελαφρώς, καθώς διαμορφώθηκαν σε 10,44 εκατομμύρια έναντι 11,1 εκατ. θέσεων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές του FactSet ανέμεναν μικρή μείωση σε 10,96 εκατ. θέσεις. 

Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις, τα στοιχεία κατέδειξαν μια μικρή μείωση της τάξης των 439.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το σχετικό ποσοστό να υποχωρεί από το 4,6% στο 4,3%.  

Τέλος, ο δείκτης νέων αγγελιών καθορίστηκε στο 6,6% από 7% προηγουμένως. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2020, όταν η αμερικανική οικονομία προσπαθούσε να συνέλθει από την Covid-19, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν σε μόλις 4,4%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News