Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 18:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20 για Αφγανιστάν: Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια – Έκκληση για οικονομική στήριξη απο ΟΗΕ

G20 για Αφγανιστάν: Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια – Έκκληση για οικονομική στήριξη απο ΟΗΕ

Σε σημείο καμπής βρίσκεται το Αφγανιστάν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την πραγματοποίηση της ψηφιακής συνόδου της G20, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα με κεντρικό θέμα την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

«Σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς αρχές, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να διοχετεύσουμε ρευστότητα στην οικονομία, ώστε να μην καταρρεύσει», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Εάν δεν δράσουμε και δεν βοηθήσουμε τους Αγφανούς να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, και εάν δεν το κάνουμε σύντομα, όχι μόνον αυτοί, αλλά και όλος ο κόσμος θα πληρώσει ακριβά», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρεες δήλωσε ότι θα υπάρχει εισροή ρευστού στο Αφγανιστάν μέσω λογαρισμών από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με τη χρήση άλλων εργαλείων.

Διαβάστε επίσης: Ταλιμπάν: Ζητούν από ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απήυθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για στήριξη του Αφγανιστάν: «Οι τράπεχες κλείνουν και απαραίτητες υπηρεσίες, όπως της υγείας, έχουν ανασταλεί σε πολλά μέρη. Προτρέπω τον κόσμο να λάβει δράση και να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία του Αφγανιστάν, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση».

Απουσίες

Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος και ήταν επικεφαλής της σημερινής συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι «τα κεντρικά σημεία της συνόδου περιλαμβάνουν έκτακτη ανθρωπιστική στήριξη για τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, ώστε να αγωνιστούν εναντίον της τρομοκρατίας, υπέρ την ελευθερίας κίνησης εντός της χώρας και για το άνοιγμα των συνόρων».

Παρότι στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ηγέτες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός ητς Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, έλειπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Επίσης, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν θα συμμετείχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι απουσίες καταδεικνύουν πως οι χώρες της ομάδας G20 έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην αναγκαιότητα του ζητήματος.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι χώρες της Δύσης θέλουν να εμπλακούν στον τρόπο διαχείρισης της χώρας από τους Ταλιμπάν, πώς φέρονται στις γυναίκες για παράδειγμα, ενώ από την άλλη πλευρά η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν μία εξωτερική πολιτική της μη εμπλοκής», όπως επεσήμανε διπλωματική πηγή στο Reuters.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News