The New York Times Τρίτη 12/10/2021, 14:59 RUHULLAH KHAPALWAK ΚΑΙ DAVID ZUCCHINO
THE NEW YORK TIMES

Αφγανιστάν: Ανθεί το εμπόριο αμερικανικών όπλων

Αφγανιστάν: Ανθεί το εμπόριο αμερικανικών όπλων

Στο χάος της αμερικανικής απόσυρσης και της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αυτό το καλοκαίρι, χιλιάδες αμερικανικής κατασκευής όπλα και τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού πέρασαν στα χέρια μαχητών. Αυτή τη στιγμή πωλούνται ανοιτά σε καταστήματα στο Αφγανιστάν αμερικανικά όπλα και άλλος εξοπλισμός από Αφγανούς εμπόρους που πλήρωσαν κυβερνητικούς στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν για αυτά, όπως αναφέρουν έμποροι όπλων στην Κανταχάρ. 

Τρεις έμποροι όπλων στην Κανταχάρ είπαν ότι δεκάδες Αφγανοί έχουν στήσει καταστήματα πώλησης όπλων στο νότιο Αφγανιστάν, πουλώντας αμερικανικής κατασκευής πιστόλια, αυτόματα, χειρομβοβίδες, κιάλα και γυαλιά νυχτερινής όρασης. Ο εξοπλισμός αρχικά δόθηκε στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης και στήριξης, που στοίχισε στους Αμερικανούς φορολογουμένους περισσότερα από 83 δισ. δολάρια. 

Κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έψαξαν αμέσως για αμερικανικής κατασκευής όπλα και εξοπλισμό. Αλλά τώρα πολλά από αυτά πωλούνται σε Αφγανούς επιχειρηματίες, αφού η ζήτηση από τους Ταλιμπάν έχει πια περιοριστεί. Σύμφωνα με εμπόρους όπλων πολλά έχουν περάσει παράνομα και στο Πακιστάν, όπου η ζήτηση είναι ισχυρή. 

Οι ΗΠΑ είχαν εφοδιάσει τον αφγανικό στρατό με μία μεγάλη γκάμα οπλισμού και οχημάτων, όπως καραμπίνες M4, ρουκέτες, μαχητικά A-29, Humvess και άφθονα πυρομαχικά για τουφέκια και πολυβόλα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ειδικού Απεσταλμένου για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. 

Σε πρόσφατη κατάθεση στο Κογκρέσο, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είπε ότι ο πιο προηγμένος εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν απομακρύνθηκε μαζί με τους τελευταίους στρατιώτες στα τέλη Αυγούστου. Άλλος προηγμένος εξοπλισμός, όπως ελικόπτερα και αεροσκάφη, κατέστη ανενεργός, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας. 

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βγει στην αγορά καθόλου όπλα. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καρίμι, είπε ότι τα όπλα δεν είναι προς πώληση. «Το αρνούμαι κατηγορηματικά. Κανένα απολύτως άτομο δεν μπορεί να πουλήσει ούτε μία σφαίρα ή να την διακινήσει λαθραία στην αγορά» δήλωσε. Άλλα μέλη των Ταλιμπάν ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αμερικανικών όπλων, που προσφέρονται για αγορά. 

Έμπορος όπλων στην Κανταχάρ, που ζήτησε να μιλήσει σε καθεστώς ανωνυμίας, γιατί οι Ταλιμπάν του έχουν απαγορεύσει να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι οι έμποροι έχουν πουλήσει ακόμη και αντιαεροπορικά αυτό το καλοκαίρι. Τώρα, είπε, πουλάνε αμερικανικά M4s και πολυβόλα καθώς και όπλα που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες. «Η πρώτη επιλογή είναι τα αμερικανικά, αν και είναι λίγο πιο ακριβά» λέει ο έμπορος. «Τα ελφριά όπλα, όπως τα πιστόλια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς είναι εύκολα στη μεταφορά». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News