Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάλλος ΥπΟικ: Ένα χιλιοστό πριν τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Γάλλος ΥπΟικ: Ένα χιλιοστό πριν τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί συμφωνία σχετικά με την επιβολή παγκόσμιου εταιρικού φόρου, σύμφωνα με σχετική δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Ειδικότερα, ο ίδιος υπογράμμισε πως όσες χώρες ήταν επιφυλακτικές μέχρι πρότινος, έχουν πλέον αρχίσει να προβάλλουν τις θέσεις τους στο ζήτημα.

Περίπου 140 χώρες προσβλέπουν στην τελειοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα καθορίζει κανόνες φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε συνεδρίαση της Παρασκευής. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την ομάδα των G20, το οποίο και θα λάβει χώρα ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι απαραίτητο να έχουν συνειδητοποιήσει όλοι ότι αυτή τη στιγμή όλα είναι στο τραπέζι» δήλωσε στον ΟΟΣΑ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος προσέθεσε ότι όλοι οφείλουν επίσης να επιδείξουν ένα πνεύμα συμβιβασμού όσον αφορά τις διαφορετικές τεχνικές παραμέτρους της συμφωνίας. «Είμαστε ένα χιλιοστό μακριά από μία παγκόσμια συμφωνία», δήλωσε στη συνέχεια ο Λεμέρ στο CNBC.

Επιφυλάξεις Ιρλανδίας

Στόχος των αρχικών διαπραγματεύσεων ήταν ο καθορισμός παγκόσμιου εταιρικού φόρου «τουλάχιστον στο 15%», γεγονός που καθιστούσε επιφυλακτικές την Ουγγαρία και την Ιρλανδία, όπου ο φόρος για τις επιχειρήσεις είναι χαμηλότερος. Ωστόσο, οι χώρες αυτές πλέον φαίνεται πως συμφωνούν πλέον με την εξέλιξη των συζητήσεων.

«Ελπίζω πως η Ιρλανδία θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτό το νέο μέτρο, αλλά πρέπει να περιμένουμε για το τελικό κείμο, το οποίο αν όλα πάνε καλά θα είναι διαθέσιμο σήμερα το βράδυ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Simon Coveney. «Η Ιρλανδία δεν θέλει να μείνει απομονωμένη σε αυτό το κομμάτι», επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Υπενθυμίζεται πως στόχος των χωρών από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο είναι η αποθάρρυνση των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται τους φορολογικούς παραδείσους για ενίσχυση των κερδών τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News