Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 18:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ε.Ε.: Το Αφγανιστάν στα όρια της καταστροφής

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ε.Ε.: Το Αφγανιστάν στα όρια της καταστροφής

Ένα βήμα πριν από την καταστροφή σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο βρίσκεται το Αφγανιστάν με τον επιπλέον κίνδυνο να προκαλέσει και μία ανθρωπιστική καταστροφή, όπως επεσήμανε σήμερα ο επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζόσεπ Μπορέλ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι προκειμένου να αποφευχθεί το χείριστο σενάριο για τη χώρα, οι Ταλιμπάν οφείλουν να συμμορφωθούν με συνθήκες, που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της διεθνούς αρωγής προς το Αφγανιστάν. «Το Αφγανιστάν βιώνει μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και ελλοχεύει μία κοινωνικο-οικονομική κατάρρευση, η οποία θα ήταν επικίνδυνη για του Αφγανούς, την περιοχή και τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε ο Μπορέλ.

Ενδεικτικά, οι τιμές των τροφίμων στη χώρα έχουν ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 50% από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία μέσα στον Αύγουστο. Η αύξηση των τιμών οφείλεται στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αξίας 9 δισ. δολαρίων, τα οποία το Αφγανιστάν διατηρεί σε αποθεματικά ξένων κεντρικών τραπεζών. Εκτός αυτού, ο πληθωρισμός ανέβηκε εξαιτίας της διακοπής στις εισροές ξένων επιχορηγήσεων.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει παραλύσει, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις. Παράλληλα το σύστημα υγείας, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, όπως επεσήμανε ο Μπορέλ σήμερα μέσω ανάρτησής του σε blog.

Μετανάστες

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί και με τον χειμώνα να πλησιάζει, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε ο ίδιος, ενώ επεσήμανε ότι ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα κύμα μετανάστευσης στις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν από τον Αύγουστο, όταν οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία του μεγαλύτερου μέρους της χώρας. Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν και άλλες χώρες, καθώς και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Μπορέλ, όμως, επεσήμανε πως οι επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις των Ταλιμπάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News