Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καβτσίογλου: Δεν ήταν έκπληξη η μείωση των επιτοκίων – Νέο ιστορικό ναδίρ για τη λίρα

Καβτσίογλου: Δεν ήταν έκπληξη η μείωση των επιτοκίων – Νέο ιστορικό ναδίρ για τη λίρα

Δεν ήταν έκπληξη η μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, είπε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις γενικευμένες ρευστοποιήσεις της λίρας, η οποία βυθίστηκε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από το φράγμα του 9 έναντι του δολαρίου. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, ο Σαχάπ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν αμέλησε τα καθήκοντά της όταν αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στο 18% από το 19%. “Μπορώ να το πω ξεκάθαρα ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν κάτι αιφνιδιαστικό”, είπε χαρακτηριστικά. Ο Καβτσίογλου προσέθεσε ότι ο πληθωρισμός, που έχει εκτιναχθεί κοντά στο 20%, δεν έγινε ξαφνικά αλλά συνεχίζει μία πορεία έντονης μεταβλητότητας και η κεντρική τράπεζα λαμβάνει υπόψη της όλους τους κινδύνους όταν καθορίζει την πολιτική της.

Σε poll του Reuters τον προηγούμενο μήνα, μόνο δύο από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν, είχαν προβλέψει τη μείωση. Αμέσως μετά η λίρα βούλιαξε σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, τα οποία συνεχίστηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση, οπότε το τουρκικό νόμισμα άγγιξε το 9,02 έναντι του δολαρίου, οδηγώντας τις φετινές του απώλειες στο 17,5%.

Αναλυτές εξέλαβαν την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ως μία ακόμη ένδειξη πολιτικής ανάμειξης από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σθεναρό “πολέμιο” των υψηλότερων επιτοκίων, ζητώντας επανειλημμένως νέα μέτρα στήριξης παρά την κλιμάκωση των τιμών καταναλωτή.  

Την Παρασκευή, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο Ερντογάν, ο οποίος ζητά εδώ και καιρό μείωση των επιτοκίων, έχασε την εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του Καβτσίογλου, λίγους μόλις μήνες αφότου απέπεμψε τον προκάτοχό του.

Ο Τάθα Γκόουζ, αναλυτής της Commerzbank, ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ανεξαρτήτως από τον διοικητή που θα διορίσει ο Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της χώρας. “Η αγορά ξένου συναλλάγματος έχει κάθε λόγο να προεξοφλήσει μείωση των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα και αυτό ακριβώς κάνει”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Καβτσίογλου είπε ακόμη ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχουν σταθεροποιηθεί μετά τη μείωση των προηγούμενων ετών και βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καθώς ήδη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα αυξάνονται σταθερά από τον Απρίλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News