Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 18:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αισιόδοξες προβλέψεις για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας

ΗΠΑ: Αισιόδοξες προβλέψεις για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας

Σε αναθεώρηση αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας -μετά τη συρρίκνωση που σημείωσε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού- προέβη σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι ταχύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

«Το CBO παρουσιάζει σήμερα μια ισχυρότερη οικονομία από ό,τι τον Ιούλιο του 2020, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται επειδή η ύφεση δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν και επειδή το πρώτο στάδιο της ανάκαμψης έλαβε χώρα νωρίτερα και ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο», αναφέρεται στη συντομευμένη έκδοση των ετήσιων προβλέψεων για τις οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα.

Το Γραφείο αναμένει οικονομική ανάπτυξη 4,6% το 2021 (από 4% τον Ιούλιο) και συρρίκνωση 3,5% το 2020 (από 5,8%). Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 5,7% κατά μέσο όρο για το τρέχον έτος, ενώ η εικόνα του πληθωρισμού αναμένεται να είναι ικανοποιητική, φθάνοντας στο 1,9%, έναντι 1,3% το 2020.

Οι προβλέψεις αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν εμπόδιο στα σχέδια των Δημοκρατικών για άλλο ένα μεγάλο πακέτο στήριξης. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει ένα καινούργιο δημοσιονομικό πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά και τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Οι Ρεπουμπλικανοί από τη μεριά τους υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να περιμένει να δει πώς η οικονομία ανταποκρίνεται στα πακέτα που έχουν ήδη εγκριθεί, -τα οποία δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί εξολοκλήρου- πριν εγκριθεί νέα βοήθεια. Μια ομάδα 10 Ρεπουμπλικανών, απέστειλε την Κυριακή στον Μπάιντεν αντιπρόταση ύψους 618 δισ. δολαρίων και απηύθυνε πρόσκληση στους Δημοκρατικούς για συζήτηση στον Λευκό Οίκο.

Όπως επισήμανε το Γραφείο τα προηγούμενα δημοσιονομικά πακέτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας βοήθησαν την οικονομία, τονίζοντας ότι το τελευταίο πακέτο του Δεκεμβρίου ύψους σχεδόν 900 δισ. δολαρίων «συνέβαλε στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».

moneyreview.gr με πληροφορίες από marketwatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News