Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 22:39
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Τζερόμ Πάουελ: «Ακόμη δεν έχουμε νικήσει» με τις προοπτικές να παραμένουν άκρως αβέβαιες

Τζερόμ Πάουελ: «Ακόμη δεν έχουμε νικήσει» με τις προοπτικές να παραμένουν άκρως αβέβαιες

Τη στήριξη της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόταξε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης. Η πολιτική και η καθοδήγηση της Φέντεραλ Ριζέρβ θα διασφαλίσουν ότι «είναι εδώ» για να προσφέρει ισχυρή στήριξη στην οικονομία, είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν άκρως αβέβαιες, παρότι κάποιες εξελίξεις σηματοδοτούν βελτίωση προς το τέλος του έτους.

Ο Πάουελ διαμήνυσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και θεωρεί ότι η πανδημία εξακολουθεί να πυροδοτεί μεγάλους κινδύνους για την οικονομία, επικαλούμενος τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις νέες μεταλάξεις του ιού. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για την οικονομία αυτή τη στιγμή πέρα από τους εμβολιασμούς. Ακόμη δεν έχουμε νικήσει». 

Η νομισματική πολιτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της ανάκαμψης και θα παραμείνει υποστηρικτική έως επιτευχθούν οι στόχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ για την ανάπτηξη και τον πληθωρισμό. «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με τις αγορές ομολόγων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ ενωρίς για συζητήσεις σχετικά με απόσυρση των μέτρων στήριξης. Πρωταρχικός στόχος μας, τόνισε, είναι να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας όσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους. 

O πρόεδρος της Fed τόνισε ότι προς το παρόν η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους και εκτιμά ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να επιτευχθεί περαιτέρω σημαντική πρόοδος. Εάν η πρόοδος παραμείνει αργή, τότε η Fed θα κάνει αντιληπτή την πρόθεσή της να αυξήσει την υποστηρικτική πολιτική της. Είπε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, τις τιμές ενεργητικού, τη μόχλευση στο τραπεζικό σύστημα αλλά και εκτός των χρηματοοικονομικών και τους κινδυνους χρηματοδότησης. Πάντως, οι κίνδυνοι για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν μετριαστεί. 

Εξήρε τη σπουδαιότητα των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τα άκρως σημαντικά καθώς, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη και θα περιορίσουν τη ζημιά διαρκείας. Ωστόσο, ως προς το μέγεθος των δαπανών, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το Κογκρέσο. «Δεν έγκειται σε μας να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο στις συζητήσεις για συγκεκριμένες πολιτικές», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Αναφερόμενος στους παράγοτες που καθοδήγησαν τις τιμές ενεργητικού τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ έκανε λόγο για τις προσδοκίες για τα εμβόλια και τη δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, η σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επιτόκια και στην αξία του ενεργητικού δεν είναι τόσο στενή όσο θεωρούν οι περισσότεροι επενδυτές. «Θα βασιστούμε περισσότερο στη μακροοικονομική πειθαρχία και όχι τόσο στη νομισματική πολιτική και στα εργαλεία για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας», εξήγησε. 

Οσο για τον πληθωρισμό, είπε ότι κυμαίνεται κατά μέσο όρο κάτω από 2% εδώ και 25 χρόνια και αναγνώρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η δυναμική του πληθωρισμό στο άμεσο μέλλον.  Εάν υπάρξει ανάγκη να αυξηθεί ο πληθωρισμός, έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία να το κάνουμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι υφίσταται ανάγκη. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News