Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 18:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό περισσότερο των 13,5 ετών εκτινάχθηκε η μεταποίηση στις ΗΠΑ 

Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στο σύνολο του 2020 πραγματοποίησαν άλμα 22,2%

Σε υψηλό περισσότερο των 13,5 ετών εκτινάχθηκε η μεταποίηση στις ΗΠΑ 

Αισιόδοξα μηνύματα στην έναρξη της νέας χρονιάς στέλνει η αμερικανική οικονομία, καθώς οι προκαταρκτικοί μακροοικονομικοί δείκτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν σημάδια βελτίωσης. 

Βάσει των ανακοινωθέντων στοιχείων η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό περισσότερο των 13,5 ετών, ενώ ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία τόσο για τον κλάδο των υπηρεσιών, όσο και για πωλήσεις νέων κατοικιών για τον μήνα Δεκέμβριο όμως. 

Ειδικότερα τον Ιανουάριο ο προκαταρκτικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση, ανέβασε ταχύτητα σκαρφαλώνοντας στις 59,1 μονάδες, από 57,1 μονάδες τον Δεκέμβριο και έναντι προβλέψεων για υποχώρηση στις 56,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2007, καθώς οι παραγγελίες αυξήθηκαν απότομα παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που αντιμετώπισαν οι αμερικανικές βιομηχανίες. Όπως αναφέρει η εταιρεία στην έρευνά της ο υποδείκτης που μετράει τις νέες παραγγελίες αναρριχήθηκε σε υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Τα προβλήματα στον εφοδιασμό έδωσαν ώθηση στις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα ο υποδείκτης να αγγίξει υψηλό από τον Ιούλιο του 2008. 

Παράλληλα αισθητή ήταν η άνοδος του δείκτη για τον κλάδο των υπηρεσιών, φθάνοντας στις 57,5 μονάδες, από 54,8 μονάδες τον Δεκέμβριο και κάπως έτσι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ανέβηκε τον Ιανουάριο στις 58 μονάδες από 55,3 μονάδες. 

Την ίδια ώρα ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών τον περασμένο Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στις 6,76 εκατ., με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για υποχώρηση των τιμών κατά 2% και πωλήσεις στις 6,55 εκατ. κατοικίες. 

Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στο σύνολο του 2020 πραγματοποίησαν άλμα 22,2% σε ετήσια βάση, στις 5,64 εκατ. κατοικίες το υψηλότερο επίπεδο από το 2006. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News