Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 15:41
BUSINESS & FINANCE

Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο

«Κατέβασε» ρυθμούς τον Δεκέμβριο

Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο

Με ρυθμό της τάξης του 4% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο δ’ τρίμηνο του 2020, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη θετική πορεία του ΑΕΠ παρά την εκδήλωση του β’ κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, η επίδοση του τελευταίου τριμήνου αποδείχθηκε οριακά υποδεέστερη των εκτιμήσεων των αναλυτών του Dow Jones, οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 4,3%.

Η οικονομική δραστηριότητα, πάντως, φαίνεται να «κατέβασε» σημαντικά ρυθμούς στον τελευταίο μήνα του 2020, ως απόρροια των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Το συγκεκριμένο στοιχείο επιβεβαιώνει και την ανησυχία των οικονομολόγων για τους πρώτους μήνες του 2021, όταν και αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση, λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών, της αύξησης των κρουσμάτων και της επιβολή νέων μέτρων. 

Επιτάχυνση του οικονομικού ρυθμού εκτιμάται από το β’ τρίμηνο του 2021. 

Στα επιμέρους στοιχεία του δ’ τριμήνου, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5%, αντιπροσωπεύοντας το 68% του συνολικού ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 25,3%.

Στο 3,5% η ύφεση για το σύνολο του 2020

Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο του 2020 η αμερικανική οικονομία είχε καταγράψει ύφεση 31,4%, προτού αναπτυχθεί κατά 33,4% το γ’ τρίμηνο. Για το σύνολο του 2020, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ύφεση της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανακτήσουν περίπου 12,5 εκατ. «χαμένες» θέσεις εργασίας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο απώλεσαν 140.000 θέσεις, δείγμα της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Πρόσφατα, πάντως, ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προανήγγειλε την εφαρμογή ενός πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέου προγράμματος βοήθειας τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της, η Federal Reserve έχει αποφασίσει να διατηρήσει επί μακρόν τα μηδενικά επιτόκια, καθώς και να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, έως ότου υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News